Får varva ned på arbetstid
2013-01-22, Tidningenvision.se
Prästen Tomas Jansson får åka på retreat på arbetstid. För honom är det ett sätt att fylla på sin kristna tro.
Fakta
1. Hur påverkas kroppen?
Det finns två olika system i kroppen som påverkar stress och återhämtning. Den sympatiska delen av det autonoma nervsystemet påverkar våra inre organ och är som en gaspedal. När vi är aktiva och när vi stressar använder vi oss av det systemet. Det andra systemet, den parasympatiska delen av det autonoma nervsystemet, fungerar som en broms. I våra liv samspelar båda systemen och vi använder gasen på dagen när vi är aktiva och bromsen tar över när vi gåroch lägger oss. Personer som stressar mycket och sover dåligt har för mycket gaspådrag.
2. Vad händer när man stannar upp?
Om vi plötsligt lägger i bromsen, till exempel på retreat, upptäcker vi att allt går lite långsammare, både i kroppen och i huvudet. Men det betyder inte att huvudet alltid hänger med och då kan vi få ångest. Om en person är aktiv för att den inte vill tänka för mycket kan ett plötsligt stopp i livet göra att man öppnar sig för ångestämnen som man inte egentligen vill ta i. Men om man slappnar av i en vecka eller två så brukar den ångesten försvinna och det blir behagligt.
3. Hur funkar tystnaden?
Att vara helt tyst i flera dagar kan hjälpa personer att varva ned eftersom man andas bättre och hyperventilerar mindre om man inte pratar. Konversationer innebär också en ansträngning och man är mindre aktiv när man är tyst.
4. Hjälper retreat mot stress?
"Jag tror att det kan hjälpa för stunden men i längden är det bättre att skapa balans i systemen varje dygn. Jag rekommenderar att man försöker sova åtta timmar per natt. Stressade människor lägger sig när de är helt uppe i varv och planerar för morgondagen i sängen. Att varva ner för sig själv någon timme innan är bättre", säger Aleksander Perski, forskare på Stressforskningsinstitutet.
Källa: Stressforskaren Aleksander Perski
Tomas Jansson, präst i Ore församling utanför Rättvik, har varit på retreat minst en gång per år de senaste 40 åren, ända sedan han var 16 år. De senaste åren har han varit retreatledare. S:t Davidsgården är Sveriges första retreatgård och har fungerat som mall för andra gårdar. Tomas Jansson gillar arkitekturen, som ska förstärka känslan av det som är meningen med retreaten.
– S:t Davidsgården är tillsluten utåt. Vi stänger ute världen. Men här inne är det öppet för att vi ska blicka inåt mot själen. Och uppåt, säger han och pekar mot den höstklara himlen som skymtar ovanför den vackra innergården. Mot Gud.
För honom är retreaten ett sätt att slappna av från vardagstressen; han tycker att tystnaden är ett effektivt sätt att varva ned snabbt. Dessutom är dagarna på S:t Davidsgården andlig utveckling för honom.
– Jag håller på med Gud hela tiden men jag ger väldigt mycket i jobbet. Det här är en chans att fylla på, att öppna mig mot Gud. Det är ett nödvändigt livselixir för min kristna tro.
I hans församling får alla anställda åka på retreat på arbetstid.
– Jag skulle verkligen önska att personal inom kyrkan som kan åka utnyttjar det. Det är ett sätt att växa i tron.
Tomas Jansson har valt temat det inre rummet på retreaten.
– Vem är jag? I världens brus kan jagets röst lätt dränkas. Att tänka efter kräver tid. I ett modernt samhälle har vi sällan tid för eftertanke. Men att tänka själv och kritiskt är viktigt, så att vi inte anammar någon annans tankar.
Han säger att våra känslor är en skyddsmekanism för våra behov. När vi gör något som vi mår bra av signalerar kroppen att det är något vi borde fortsätta med. När vi känner ilska, sorg eller rädsla är det något som hotar våra behov och något vi borde undvika.
– Att lyssna på sina känslor är att ta sitt eget inre på allvar. Och när man åker på retreat är det just det vi gör.
Läs även Anni Alms krönika
En omtumlande resa