Lejla Bekric, LSS-handläggare Socialtjänsten, Jönköpings kommun.
– Det är låga ingångslöner inom socialtjänsten i Jönköping och därför är det jätteviktigt att det finns chans till en bra löneutveckling om man gör ett bra jobb. Jag har gått kurser och det är viktigt att kunna utvecklas. Jag tycker det är bra med en siffra i löneavtalet som säger hur stora löneökningarna ska bli. Jag tycker också att alla borde få en löneökning varje år, även om det bara blir några hundra kronor. Ingen ska kunna få noll kronor.
Ulrika Stålknapp, Enhetschef äldreomsorg, Jönköpings kommun.
– Lönesamtalen måste bli bättre för att löneprocessen ska bli bra. Men jag tror tyvärr inte att det räcker med tydligare avtal. Det hänger mer på hur bra de lönesättande cheferna är. De måste bli bättre på att motivera och förklara resultatet för sina anställda. Jag tycker att yngre ska få lika många semesterdagar som äldre.
– Det är stimulerande att gå kurser och utbildningar för att utvecklas men det måste också synas i plånboken. Annars finns risken att man tappar motivationen att vidareutbilda sig.
Kenneth Axelsson, Logistiksamordnare IS/IT, Jönköpings kommun.
– Jag tycker det är okej med ett sifferlöst avtal. Man hänger ändå bara upp sig på en siffra som egentligen saknar relevans. Kompetensutvecklingsfrågorna är jätteviktiga. För oss som jobbar med IT handlar det inte bara om att utvecklas och få upp lönen utan även om att hänga med i den snabba utvecklingen för att kunna klara av jobbet.
– Jag tycker också att distansarbete borde underlättas. Jag vill ha en modernare syn på både var och hur man utför sitt jobb, om inte annat för att öka attraktionskraften för presumtiva kolleger.
Hannele Alexandersson, enhetschef i äldreomsorgen i Örebro kommun.
– Den punkt jag reagerar på i yrkandet gäller löneskillnaderna mellan kvinnor och män. Den frågan är alltid med, men det händer aldrig något. Det är bra att Vision jobbar med frågan men man borde lyfta den. Det är ett nationellt problem.
– Det har fungerat bra med sifferlöst avtal för oss som är chefer. Vi har i alla fall inte förlorat på det. Men vi är en liten grupp, och jag tror att det behövs en procentsiffra för de stora yrkesgrupperna, som tandsköterskor och assistenter.
– Det är bra att man öppnar upp för mer individuellt inflytande. Här i Örebro har vi lyckats förhandla oss till att vi kan byta semesterdagstillägget mot mer ledighet. Det är jättebra.
Lena Törnell, enhetschef i äldreomsorgen i Örebro kommun.
– Vision jobbar bra. Det är hög aktivitet och jag har märkt att förbundet tar reda på vad medlemmarna vill innan man gör yrkandet.
– Jag saknar en låglönesatsning. Man borde satsa mer på att få upp lönerna för de stora grupperna, som assistenter.
– Nu var det länge sedan jag var fackligt aktiv, men redan då arbetade vi med frågan att minska löneskillnaderna mellan män och kvinnor. Jag kan önska att man hade ett starkare verktyg.