Underrapportering i flera kommuner
2013-02-07, Tidningenvision.se
Att internt rapportera mindre allvarligt hot och våld mot personal är ett sätt att förebygga risker. Men ett flertal kommuner har inte rapporterat något alls 2012.
Över 50 kommuner har inte anmält en enda händelse om hot och våld inom individ- och familjeomsorgen till polisen under 2012. Och majoriteten av dem har inte ens rapporterat några mindre incidenter internt, enligt uppgifter de lämnat till Tidningen Vision. Men ett år utan några interna tillbud tyder, enligt Jennie Karlsson, inspektör på Arbetsmiljöverket, på underrapportering.
– Det är knappast rimligt, och man undrar vad de har för rutiner att upptäcka risker. Att rapportera mindre incidenter internt är ju ett sätt att förebygga tillbud, säger hon.
Socialförvaltningen i Nynäshamn är en av dem i Tidningen Visions enkät som varken gjorde någon polisanmälan eller rapporterade tillbud internt förra året. Den enkla förklaringen är att det inte har hänt något, enligt Eva Hellström, enhetschef, som dock själv har fått ta emot ett par hotfulla telefonsamtal.
– Men jag har inte känt mig hotad, så jag har inte polisanmält något.
Hon medger ändå att hon kanske borde ha anmält saken internt, om inte annat för att föregå med gott exempel.
– Vi har rutinen att på arbetsplatsträffar fråga om det finns något att anmäla, men oftast får jag inte reda på något. Men jag gissar att man inte tycker att bli kallad ”din jävel” är så farligt och att man har lärt sig att handskas med förtvivlade människor.
En undersökning av Arbetsmiljöverket visar att 6 av 10 arbetsgivare skulle kunna förbättra sin interna rapportering.