Slimmad personalstyrka gör kontroller svårare
2013-02-06, Tidningenvision.se
Gävleförvaltningen som utsattes för rekordförskingringen har fått beröm för sin slimmade organisation. Men det kan nu visa sig vara en av anledningarna till att brottet inte upptäcktes i tid.
Fakta
Så ska Utbildning och Arbete rätta till de brister som gjorde miljonförskingringen möjlig:
- Skriftlig rollfördelning mellan politiker och tjänstemän.
- Nämndens politiker ska varje månad få en detaljerad rapport om förvaltningens ekonomi.
- En total genomlysning av budgetprocessen.
- Tydliga anvisningar om hur den interna kontrollen ska gå till.
- Säkrare rutiner för manuella utbetalningar.
- Förvaltningsledningen ska ses över. Uppdrag och kompetens ska kartläggas.
- En skriftlig uppdragsbeskrivning ska tas fram för ledningsgruppen.
Carina Blank (S), kommunstyrelsens ordförande, sa på en presskonferens om förskingringen att förvaltningen Utbildning och Arbete setts som ett föredöme med sin slimmade administration.
- Det får vi skämmas för nu. Vi har pekat på att de har en liten stab och liten administration. Men jag tror att det underlättar sådant här, sa hon när revisionsbyrån presenterade sin kritiska rapport om hur förskingringen på över 20 miljoner kunnat gå till.
Annika Larsson Maspers, tf förvaltningschef på Utbildning och Arbete, har gjort en åtgärdsplan för hur bristerna ska rättas till. Även hon ser att det finns problem med att inte ha så mycket administrativ personal.
- Den grundläggande frågan är om vi har en tillräckligt dimensionerad organisation för att ge de olika enheterna stöd. Det bli en enorm sårbarhet när man decentraliserar så här kraftigt, säger hon.
I revisionsbyråns rapport får förvaltningen bland annat kritik för att gymnasieskolorna och de andra enheterna inom Utbildning och Arbete har varit mer eller mindre självständiga. ”Rektorer, med varierande ekonomikunskaper, har betraktats som fullt ansvariga för relativt stora organisationer och till sin hjälp har de en ekonomiassistent.” skriver revisorerna. För att rektorerna ska kunna styra verksamheterna borde de ha stöd från ekonomistaben. Men revisorerna anser att staben inte har tillräcklig kompetens för det.
Annika Larsson Maspers säger att hon direkt kommer att ta in några extra personer med ekonomikunskaper för att genomföra åtgärdsplanen. På längre sikt tror hon att det kan bli aktuellt med nyanställningar och utbildningsinsatser för personalen på förvaltningen.