×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

”Han sa att vi stod på dödslistan”

2013-02-07, Tidningenvision.se

I somras hotades social­sekre­teraren Ida-Maria Söderfeldt och en kollega till livet. Klienten var noga med att förklara att han hade kontakt med personer inom maffian.

– Det var väldigt otäckt. Han visste var vi bodde och sade att vi stod på hans dödslista.

Ida-Maria Söderfeldt är en erfaren socialsekreterare. Hon har 19 år i yrket och sedan 15 år tillbaka arbetar hon med vuxna med psykosocial- och beroendeproblematik.

Förra året gjorde socialförvaltningen i Linköpings kommun tolv polisanmälningar om hot och våld mot socialsekreterare. En av dem var Ida-Maria Söderfeldt i högsta grad inblandad i.

Tillsammans med en kollega som är boendestödjare arbetade hon med en klient som var missbrukare. De försökte motivera honom att förändra sitt liv, men plötsligt en dag i somras slog mannen bakut.

– Han ringde och hotade. Han sa att han hade kontakt med personer inom maffian som skulle döda oss. Min kollega var värst drabbad men hoten var riktade också mot mig, berättar Ida-Maria Söderfeldt.

En tillbudsanmälan och en polisanmälan gjordes samma dag. Stödet från chefen, skyddsombudet och kolleger var till stor hjälp och hon är tacksam för erbjudandet om samtalsstöd även om hon tackade nej.

Däremot ställer hon sig frågande till hur polisen har hanterat deras anmälan:

– Vi har inte fått någon återkoppling och det tycker jag är nonchalant. Jag har ringt för att höra vad som har hänt med vårt ärende men får inga besked. Det känns som att polisen tycker att vi socialsekreterare får tåla att bli hotade.

Ida-Maria Söderfeldt beskriver hur sommarens händelse satte sina spår. Hur hon såg sig över axeln när hon rörde sig på stan. Och när en vän kom på besök till Linköping vågade hon inte möta henne på stationen av rädsla för att hennes gamle klient skulle dyka upp.

För hennes kollega fortsatte mardrömmen. Ungefär en månad efter den första incidenten hotades hon med kniv mot strupen av två maskerade män utanför jobbet efter arbetstid.

– Hon kände igen mannens röst, men man kan inte vara 100 procent säker på att det var samma man. Det gjordes naturligtvis ytterligare en polisanmälan, men inte heller den här gången har det skett någon återkoppling.

Efter nästan 20 år i yrket vet Ida-Maria Söderfeldt bättre än de flesta att hot och våld är en del av vardagen inom socialtjänsten. Vid ett tillfälle kastade en klient en stol på henne och hotade henne till livet, vilket ledde till rättegång och att klienten dömdes till två månaders fängelse.

– Visst, det händer saker i det här yrket. Vi borde föra en debatt med polisen om hur utsatta vi är i vårt jobb för det är inga dunungar vi arbetar med precis. Ibland känns det som om polisen inte tar oss på allvar.

Hur mår du i dag?

– Ganska bra faktiskt. Har man 19 år i ryggen så är man lite härdad. Jag har bra stöd från min chef och mina kolleger, annars skulle det vara svårt att klara en sån här sak.

Har du funderat på att byta till ett lugnare och tryggare jobb?

– Nej.

Niklas Lindstedt

niklas.lindstedt@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum