Fler kommunala tjänstemän anmäls till JO
2013-02-22, Tidningenvision.se
De två senaste åren har nästan 3 000 JO-anmälningar gjorts mot kommuner och kommunanställda, enligt Tidningen Visions granskning. En ny trend är att anmälningar mot utförsäljningar av kommunal verksamhet ökar.
Fakta
- Justitieombudsmannen, JO, grundades 1809 och har till uppgift att granska att myndigheterna följer de lagar och regler som berör enskilda individers rättigheter.
- Kommunala, landstingskommunala och statliga myndigheter kan anmälas till JO. Varje år får JO in totalt cirka 7 000 anmälningar.
- JO väljs för fyra år i taget och är direkt underställd riksdagen.
Barn som far illa, saltade sophämtningsräkningar eller nej till att bygga ut huset: JO-anmälningar kan handla om allt mellan himmel och jord och anklagelser om jäv och bristande objektivitet i handläggningen är ganska vanliga.
– En växande företeelse är också att anmälningarna mot utförsäljning av kommunal verksamhet ökar. Det kan till exempel handla om att någon anser att man sålt en verksamhet eller kommunal mark för billigt, säger Jens Västberg, jurist på JO.
Ett exempel är avknoppningen av Tibble gymnasium i Täby för några år sedan där kommunstyrelsen fick JO-kritik. Ett annat är Nacka kommuns upphandling av driften av biblioteken. I det fallet beslöt JO att inte göra en utredning.
Under 2011 kom det in drygt 1 400 anmälningar till JO med koppling till kommunal verksamhet och under 2012 nästan 1 600. Av dessa var drygt 1 100 riktade mot enskilda kommunanställda. Jämfört med tidigare år har antalet anmälningar minskat något.
Till JO, Justitieombudsmannen, kan alla som tycker att en myndighet agerat felaktigt göra en anmälan. Omkring 13 procent av anmälningarna leder till att JO riktar kritik mot myndigheten.
JO har ingen formell makt att besluta om någon påföljd för den person eller myndighet som JO anser gjort fel.
– Vi har inte så mycket starka sanktioner. Systemet förutsätter att man vill göra rätt och respekterar JO:s beslut, säger Jens Västberg.
I praktiken leder kritiken från JO ofta till att myndigheter ändrar sina rutiner och interna regler. I enstaka fall kan JO också väcka åtal om tjänstefel, men det är mycket ovanligt, under hela förra året väcktes inget åtal.