×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Stämmer med arbetsmarknaden

2013-12-10, Tidningenvision.se

Att Norge och Danmark toppar löneligan för de tre yrken Tidningen Vision jämfört överraskar inte Bo Enegren, expert på Medlingsinstitutet.

Bo Enegren har i flera rapporter beskrivit arbetsmarknaden i de nordiska länderna. Att norska och danska socialsekreterare, tandsköterskor och medicinska sekreterare tjänar mer än sina svenska kolleger stämmer väl överens med hur arbetsmarknaden, och lönenivåerna, ser ut generellt i länderna, menar han. Både Norge och Danmark har högre löner än Sverige.

För Norge är anledningen uppenbar.
– De har en olje­sektor med väldigt hög betalningsförmåga och en stor del av industrin är underleverantörer till olje­industrin. Det all­männa löne­läget följer med upp av detta. Om löntagarna i industrin kräver 4 procents löneökningar dras även andra grupper med, säger Bo Enegren.
Den låga arbetslösheten i landet har också bidragit till att pressa upp lönerna.

Även Danmark hade fram till finans­krisen 2008 en ekonomi i avsevärt högre fart än den svenska. Arbetslösheten var också avsevärt lägre än på andra sidan sundet. Även löneökningarna var under många år högre än i
Sverige, även om de sista åren inneburit ett litet trendbrott.

I Tidningen Visions jämförelse hamnar de finska lönerna, med undantag för socialsekreterarna, i botten.
– Egentligen skiljer sig Finland inte så mycket från oss. Men man hade en väldigt djup kris på 1990-talet, och fick en hög arbetslöshet. Bland annat förlorade man hela handeln med gamla Sovjet, säger Bo Enegren.

Oscar Magnusson

oscar.magnusson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum