Nya arbetsuppgifter läggs på utan att andra plockas bort. Så ser situationen ut för många skoladministratörer. Det visar en undersökning som Tidningen Vision presenterade nyligen. Gällivare är inget undantag.
Från årsskiftet ska de tio administratörerna i skolorna och förskolorna i kommunen dela på ansvaret att fixa vikarier för personal i skol- och förskoleköken.
Enligt skoladministratörerna innebär den nya uppgiften, kostvakansen kallad, att annat jobb blir ogjort, eftersom det egentligen inte finns utrymme att klämma in fler arbetsuppgifter mellan dem de redan har. Men vad som får stryka på foten är oklart.
– Vi har bara fått höra att vi ska klara av det och att det ska rymmas i våra tjänster, säger skoladministratören Lena Wennström.
De dagar då administratörerna är schemalagda för att ha hand om kostvakansen förläggs arbetstiden två timmar tidigare än vanligt. Det innebär också att expeditionen i respektive skola stänger två timmar tidigare på eftermiddagen än normalt.
– Vilket betyder sämre service till personalen på skolan, konstaterar skoladministratören Lena Harnesk.
Kostvakansen har tidigare år legat på annan personal i barn- och utbildningsförvaltningen. Men efter besparingar och omorganisationer lades ansvaret förra året över på de tre förskoleadministratörerna i kommunen.
Det blev för tufft för de tre, så arbetsgivaren har nu alltså beslutat att de tillsammans med de sju skoladministratörerna ska dela på uppgiften.
Tycker ni inte att det är mer rättvist att tio i stället för tre delar på jobbet?
– Jo, men problemet är trots allt att vi har ett alltför pressat schema, och vi känner att det börjar bli för mycket. Nackdelen för oss är att vi alltid har varit duktiga, snälla och sagt ja till allt tidigare. Men nu är vi ledsna, arga och trötta för att arbetsgivaren inte bryr sig om vår arbetssituation.
Visions avdelningsordförande i Gällivare, Carina Uvemo, lider med administratörerna.
– I förhandlingarna sa vi att vi inte godtar att kostvakansen läggs över på administratörerna och vi begärde också att arbetsgivaren ser över möjligheten att någon från kostenheten gör det jobbet. De har nog tufft med alla arbetsuppgifter, och borde inte få fler för arbetsmiljöns och hälsans skull. Men arbetsgivaren leder och fördelar arbetet, så det var inte så mycket mer vi kunde göra, säger hon.
Kommunen har dock, enligt Carina Uvemo, lovat att om ett halvår göra en uppföljning om hur det fungerar.
Även chefen på barn- och utbildningsförvaltningen, Annica Henriksson, säger sig ha stor förståelse för skoladministratörernas situation.
– De har en nyckelroll med hög arbetsbelastning, så jag förstår att de upplever det som att ytterligare arbetsuppgifter läggs på dem. Samtidigt har vi bland annat föreslagit att de ska införa telefontider för att de inte ska behöva vara tillgängliga hela tiden. Men min tolkning är att de inte är intresserade av det.