Gränserna mellan de nordiska länderna är närmast utsuddade. Även arbetsmarknaden blir allt mer gränsöverskridande. Uppemot 70 000 svenskar arbetade förra året i Norge och även arbetspendlingen över Öresund är stor. Runt 25 000 personer pendlar över bron och ytterligare svenskar bor och jobbar i Danmark.
Trots det är kunskapen om lönenivåerna i våra grannländer låg. Tidningen Vision har därför tittat närmare på löneläget för tre yrken, medicinsk sekreterare, tandsköterska och socialsekreterare, där vi bedömt att yrkesinnehållet och lönestatistiken i grannländerna är jämförbar.
Inte överraskande visar undersökningen att Norge, med sin oljedrivna ekonomi, har högst löner i Norden. Till exempel har en medicinsk sekreterare i Norge i snitt motsvarande 35 000 svenska kronor i månaden. Det kan jämföras med en svensk yrkeskollega som i snitt tjänar 22 500 kronor.
Även i Danmark är lönerna påtagligt högre. En socialsekreterare tjänar exempelvis motsvarande 35 800 svenska kronor i snitt.
På lönetopplistan hamnar också Norge i topp, Danmark på andra plats och Sverige på plats tre. Lägst löner hittar man i Finland, även om socialsekreterarna i Finland tjänar snäppet mer än sina svenska kolleger.
Att jämföra löner mellan länder är svårt och kan aldrig bli en exakt vetenskap. Men det finns några parametrar man kan använda som ger en hygglig bild av vad en lön i utlandet egentligen är värd.
En sådan är att korrigera lönerna för prisnivån i det aktuella landet. Skillnaderna mellan länderna blir då påtagligt mindre och med detta räknesätt hamnar Danmark i stället för Norge i topp. Finland hamnar åter längst ner. De danska lönerna får påtaglig draghjälp av att den danska kronan just nu står väldigt stark.
För att ytterligare fördjupa bilden kan man också jämföra hur yrkets lön ligger i förhållande till snittlönen för alla som arbetar i landet. Då får man en fingervisning om yrkets status jämfört med resten av arbetsmarknaden.
I Sverige var den genomsnittliga lönen 26 600 kronor förra året. Socialsekretare tjänade något mer än det och tandsköterskor och medicinska sekreterare några tusenlappar under snittet. Samma mönster finns också i Finland.
För Danmark och Norge är jämförelsen lite svårare eftersom Tidningen Vision bara fått fram medellönen, inte medianlönen, för hela den arbetande befolkningen.
Uppskattningen är dock att situationen i våra västliga grannländer följer ungefär samma mönster. Möjligen har norrmännen i offentlig sektor lyckats närma sig lönerna i den privata sektorn något mer än i övriga Norden.
Så här har vi räknat
• De ursprungliga lönerna har omvandlats till svenska kronor enligt följande växelkurser. Euro 8,67, Dansk krona 1,16, Norsk krona 1,07.
• Köpkraftskorrigeringen har gjorts utifrån Eurostat-statistik (2012)som visar hur prisläget är i de nordiska länderna jämfört med Sverige. Så här såg det ut: Norge 24,2 procent dyrare, Danmark 8,1 procent dyrare, Finland 6,9 procent billigare.