×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Eget skrivbord blir allt ovanligare

2013-12-10, Tidningenvision.se

Ingen har fasta arbetsplatser och när man går ska skrivbordet vara tömt. Värmdös nya kommunhus har skapat ett lämmeltåg av besök från övriga Kommunsverige. Från anställda hörs både ris och ros.

Fakta

• Nacka: 400 tjänstemän i stadshuset arbetar i flexkontor. Anställda har tidigare varit kritiska i Tidningen Vision.
• Kungälv: Ett nytt stadshus står klart om ett år. Flexkontor men omkring en fjärdedel av platserna är reserverade för så kallade sekretessplatser.
• Lund: Inflyttning i ett nytt stadshus i vår. Öppet kontorslandskap men till en början fasta plaster. Diskussion om flexkontor förs.
• Täby: Nytt kommunhus ska stå klart 2016. Huset ska ha öppen planlösning och ett ”aktivitetsbaserat arbetssätt”, dvs flexkontor, för de flesta medarbetarna.
• Järfälla: Flexkontor finns med som alternativ när man planerar ett nytt kommunhus.
• Södertälje: Helt öppet kontorslandskap sedan 2008. Dock med fasta platser. ”Det flyttas dock runt rätt friskt”, enligt Ebon Eriksson från Vision.

Färgerna är varma och dova, träet är ljust och ljusinsläppet ofta stort. Ståbord och inglasade mötesrum andas snarare reklambyrå eller arkitektkontor än kommunhus. Ledordet i de nybyggda lokalerna i Värmdö kommunhus är flexibilitet. Ingen medarbetare, inte heller cheferna, har ett personligt skrivbord eller några personliga ägodelar och vid arbetsdagens slut ska skrivbordet vara rensat så när som på datorns skärm. När man inte är på jobbet förvarar man sina arbetsredskap, telefonen och den bärbara datorn, i sitt skåp.

Åsa Ninasdotter, handläggare för avgifter inom äldreomsorgen, har hämtat en blå back i sitt skåp. I lådan ligger bland annat miniräknaren, sax, häftapparat, hålslag och plastfickor med underlag till dagens arbetsuppgifter. Hon har även hämtat fram sitt handledsskydd och sin fotpall.

– Det känns lite onödigt att dra allt fram och tillbaka varje dag när jag ändå är här åtta till fem varje dag, säger hon.

Katarina Magnusson, avdelningsordförande för Vision i kommunen, nickar instämmande. Hon konstaterar att det finns problem och frågetecken med det nya arbetssättet. Hon nämner brus och störningar och frågetecken kring luftmiljön när fler har klämts ihop på en mindre yta.

Det nya arbetssättet kräver också att kontorets papper fasas ut så långt det går, och då behövs det tillräckligt med pengar i budgeten för digitalisering av arbetsmaterial, påpekar hon.

Men Katarina Magnusson pekar också på positiva effekter, som att information sprids snabbare inom arbetsgrupper och att man har bättre koll på sina medarbetare. Den generella inställningen i huset till det flexibla kontoret tycks också ha svängt, från skepticism till acceptans. Fortfarande finns dock kritiker.

– Jag tycker att man borde göra en utredning om vilka som är på sin plats mycket. Sitter man varje dag åtta till fem vore det bra att ha en fast plats, säger Katarina Magnusson.

Stellan Folkesson är kommundirektör i Värmdo och den som varit mest engagerad för att skapa det flexibla kontoret. Han har drivit liknande processer på tidigare arbetsplatser och har själv inte haft en papperskalender sedan år 2000.

– Jag driver det här av hållbarhetsskäl, ekonomiskt och miljömässigt. Det är inte försvarbart att bara 40 procent av skrivborden används samtidigt. Vi tycker också att det är roligare arbetssätt, säger han.

Även mer direkt och snabbare kommunikation talar till flexkontorets fördel, menar han.

Samtidigt har han förståelse för att en mindre grupp av anställda, främst löne-  och ekonomiassistenter, som sitter vid sin arbetsplats större delen av dagen inte jublar över det flexibla kontoret. Men andra invändningar, som mer störningar, håller Stellan Folkesson inte med om.

– Eftersom man kan välja att sätta sig i ett tyst område faller det mycket tillbaka på en själv.

En av målsättningarna med det flexibla kontoret är att öka kontakterna mellan avdelningar inom kommunen. Det har dock visat sig att de flesta sätter sig på samma, eller en närliggande, plats varje dag. Stellan Folkesson hoppas att rotationen ska öka. Kommunhuset skulle bli mer vitalt, säger han.

– En sådan förändring som vi gjort väcker mycket känslor, för och emot. Det är en inre resa för alla som jobbar här, säger han.

Oscar Magnusson

oscar.magnusson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum