Studenter hittar tidstjuvar i vården
2013-08-19, Tidningenvision.se
Varför sköter vårdpersonalen administrationen? Blivande medicinska sekreterare granskar om rätt person gör rätt sak i sjukvården.
Fakta
Rätt använd kompetens har funnits på Visions dagordning i över ett decennium. Bland annat gjordes en stor kartläggning i ett projekt i Västerbottens landsting för några år sedan. Men även om både arbetsgivare och fack är överens om att vården vinner på att vårdpersonalen ägnar mindre tid åt administration har det varit svårt att få till stånd förändringar i praktiken.
Nu prövar Vision nya grepp. Man ska försöka driva frågan tillsammans med andra, och har bland annat startat ett samarbete med sjukhusläkarnas yrkesförening. Frågan har också hamnat på bordet hos myndigheten för vårdanalys som i år gör en studie om hur läkares arbetstid används. En sak som tas upp i studien gäller just vilka arbetsuppgifter som kan tas över av medicinska sekreterare.
Det är studenter vid YH-utbildningen för medicinska sekreterare i Nyköping som i sina examensarbeten tagit sikte på möjliga förändringar i sjukvården.
Och flera av dem har valt att fokusera på det som brukar kallas ”rätt använd kompetens”, att vårdpersonal inte ska utföra administrativt jobb som skulle göras bättre av sekreterare.
– Vi har pratat mycket om det under utbildningen. Sekreterare är proffs på administration, och om var och en gör de uppgifter de är bäst på blir vården mer effektiv, säger utbildningsledare Johanna Solheim Lindeberg.
Två av studenterna, Anita Lundquist och Sarah Carman, har i uppsatsen ”Effektivisering av administrativa arbetsuppgifter” gått på djupet och kartlagt administrationen på kvinnokliniken på Nyköpings lasarett.
– Frågan låg oss varmt om hjärtat. Vi är ju måna om att det finns jobb till oss när vi tagit examen, och det finns många i de vårdande yrkena som gör uppgifter sekreterarna skulle kunna göra i stället, säger Anita Lundquist.
En enkät till de cirka 75 anställda på kliniken visade att det fanns 72 olika administrativa uppgifter som gjordes av läkare, barnmorskor och undersköterskor. De flesta av dem kräver medicinsk kompetens. Men inte allt.
– Många ansåg att just provsvarshantering tog mycket tid och var en uppgift någon annan kunde göra. Därför valde vi att titta närmare på det, säger Anita Lundquist.
Efter en detaljgranskning med intervjuer, statistik över mängden provsvar och arbetstidsmätning blev slutsatsen att vårdpersonalen ägnade sammanlagt cirka 17 timmar i veckan åt att skriva in provsvar i patientjournaler, ett arbete som alltså nästan motsvarar en halvtidstjänst. Dessutom upptäckte man att det ibland förekom onödigt dubbelarbete.
Vad händer med resultatet?
– Det är ju ett examensarbete som godkänts, och kliniken är intresserad av resultatet och vi har lämnat över det till ledningen, säger Anita Lundquist.