Lönelyft till pressad yrkeskår
2013-08-22, Tidningenvision.se
Vision tryckte på, liksom de anställda själva. Nu får alla socialsekreterare som jobbar med barn- och ungdomsutredningar i Nacka 1 000 kronor extra i årets löneöversyn.
Fakta
85 procent av socialsekreterarna som arbetar med barn och ungdom anser att deras arbetsbelastning är mycket eller ganska hög. Samtidigt trivs drygt 80 procent bra med sina jobb, och cirka 75% skulle uppmuntra andra att jobba på deras arbetsplats. Det visar en enkät som Vision gjorde i våras med personal i socialtjänsten.
– Deras arbetsuppgifter är bland de tyngsta, och det är ofta första jobbet för unga socialsekreterare. Lönerna har inte legat på rätt nivå och inte varit en morot för dem att stanna kvar, säger Tedros Asmelash, Visions avdelningsordförande i Nacka, som inför årets löneförhandlingar yrkade på ett extra lönepåslag på 1 000 kronor till socialsekreterare som arbetar med barn- och ungdomsutredningar.
Samtidigt agerade socialsekreterarna själva. Rita Crossler, som arbetar med barnutredningar tog fram statistik som visade att lönerna för de cirka 20 socialsekreterarna i utredningsgruppen var lägre än kollegernas.
– Vi hade i snitt 28 000 kronor i månaden medan de som jobbar med insatser låg på 30–31 000 kronor, säger Rita Crossler.
I ett brev till socialdirektören påtalade man också att det i samband med en omorganisation för några år sedan, när utredningsarbetet skildes från insatserna, gavs ett löfte som aldrig infriats om att utredarna skulle få bättre betalt.
Brevet och Visions yrkande gav resultat. Förutom påslaget i den ordinarie löneöversynen höjs lönerna med 1 000 kronor, vilket innebär lönehöjningar på cirka 1 500–1 700 kronor i år.
– Vi har diskuterat och nu gjorde vi slag i saken. Man kan väl säga att just det här jobbet med att göra barn- och ungdomsutredningar är snäppet tuffare än andra uppgifter, säger socialdirektör Anders Fredriksson.
Han konstaterar att man i Nacka inte haft stor personalomsättning, men att det tidigare varit svårt att rekrytera. En kartläggning som Tidningen Vision gjorde för ett par år sedan visade också det de ofta är nyutexaminerade socialsekreterare som jobbar med barnutredningar. Det leder till situationen att de minst erfarna har de tyngsta jobbet och att många snart söker sig vidare till andra uppgifter. Bättre löner är ett sätt att behålla personal.
– Jag är jättenöjd med resultatet. Vi vill gärna jobba kvar, och vi vet att vi är attraktiva. Det är svårt att få tag på erfarna utredare, säger Rita Crossler.
Hennes kollega Pernilla Vandrén ser även lönehöjningen som ett erkännande för att man gör ett krävande arbete.
– Jag har arbetat här länge, sedan 2005. I och med att vi får upp lönerna blir det tydligt att vårt arbete premieras, säger hon.