"Vår kompetens tas inte till vara"
2013-04-23, Tidningenvision.se
Nätverket Nu bryter vi tystnaden som består av socialarbetare i Stockholm har varit aktiva i ungefär två år. Nu börjar deras upprop få genomslag. Men problemen i socialtjänsten kvarstår.
MärtaLisa Tillema från Nu bryter vi tystnaden berättar att nätverket hela tiden får nya förfrågningar från journalister, politiker och arrangörer som vill att de ska vara med på debatter och föreläsningar.
- Vi börjar bli ett begrepp i opinionsbildningen. Det är så mycket att vi knappt hinner med, säger hon. Nu bryter vi tystnaden består av socialarbetare i Stockholm och är ett samarbete mellan fackförbunden Vision och Akademikerförbundet SSR. Nätverket arbetar för att socialarbetare ska få en bättre arbetsmiljö.
På måndagskvällen höll de ett möte i Visions förbundshus i Stockholm. Runt hundra personer hade anmält sig för att diskuterade sina arbetsvillkor och rättssäkerheten för klienterna. Ett problem som togs upp var de hårda dokumentationskraven.
- Det är klart att vi ska anteckna vad vi gör. Men i de nya riktlinjerna om försörjningsstöd nämns bara kontroll, kontroll, kontroll och inget om hur vi kan hjälpa klienterna att bli självförsörjande. Det har blivit ett vi och dom när det var meningen att vi skulle jobba tillsammans med klienterna, säger Ann-Marie Strömberg, från Nu bryter vi tystnaden.
Enligt socialarbetaren Anders Tengberg är det inte ovanligt att de har så många ärenden att det enda de hinner med är att försöka se till att alla klienter får sina bidrag innan den sista varje månad.
- Vår kompentens tas inte till vara. Det är för mycket kontroll. Kvitton och kontoutdrag ska samlas in varje månad. Om vi var fler skulle vi hinna lyssna på klienterna också, säger han.
Mötet besöktes också av författaren och socionomen Susanna Alakoski som berättade om sin nya bok, Oktober i Fattigsverige, som handlar om hennes egna erfarenheter av socialtjänsten, missbruk och fattigdom.