Vanligare med utköp av kommunanställda
2013-04-24, Tidningenvision.se
Allt fler anställda köps ut i landets kommuner. De flesta är relativt lågavlönade, jobbar inom omsorgen och skolan och får ett blygsamt avgångsvederlag.
De senaste tre åren har över 5500 anställda köpts ut från sina tjänster, visar en granskning som Sveriges Radio har gjort i hundra kommuner. Det handlar inte i första hand om höga chefer utan om vanliga anställda, främst inom vård och omsorg och många har jobbat längre än tio år.
Och det är inga sockrade avgångsvederlag som dessa medarbetare, ofta kvinnor, får. I vissa fall handlar det bara om två eller tre månadslöner.
– Det är fördjävligt på ren svenska att man har den synen på just de här lågavlönade kvinnorna, säger Bo Hjalmarsson, ombudsman på Kommunal, till Sveriges Radio.
Det blir allt vanligare i landets kommuner att arbetsgivare kringgår Las, lagen om anställningsskydd, och med hjälp av avgångsvederlag själva bestämmer vilka anställda som ska sluta.
I höstas skrev Tidningen Vision att avgångsvederlagen har ökat kraftigt i samtliga av de tio största kommunerna under perioden 2009 till 2011. Allra mest betalade Stockholms stad, som under 2011 köpte ut personal för 56 miljoner kronor.