Övertid i stället för nya jobb
2013-04-22, Tidningenvision.se
Var sjätte anställd arbetade över i fjol. Det totala antalet timmar motsvarar mer än 100 000 heltidsjobb, visar en rapport från TCO.
Övertid är vanligast bland tjänstemän. Cirka 20 procent av tjänstemännen arbetade i fjol övertid, att jämföra med cirka 15 procent av LO-medlemmarna.
Varför? Därför att tjänstemän jobbar allt mer självständigt, och i allt större utsträckning kan bestämma över sina arbetstider själva. ”Formella gränser för arbetet har fått ge vika för det faktum att arbetsuppgifter måste lösas och saker bli klara i tid”, skriver TCO i rapporten och noterar att övertid har blivit en permanent del av arbetstiden och en negativ konsekvens av den ökade friheten i jobbet.
Det är också klart mer gratisarbete bland tjänstemännen. Drygt 5 procent av de TCO-anslutna och 9 procent av de Saco-anslutna arbetade övertid utan ersättning i fjol.
Mest övertid, både betald och obetald, är det i privat sektor. 22 procent av de privatanställda tjänstemännen i TCO-förbunden arbetade i snitt 4 övertidstimmar i veckan. Bland offentliganställda inom TCO jobbade 17 procent över i snitt knappt 3 timmar per vecka.
Sammantaget motsvarade det totala antalet övertidstimmar i fjol minst 117 000 heltidstjänster. TCO konstaterar att övertiden har ökat mer än sysselsättningen de senaste åren, och att det tar allt längre tid i konjunkturuppgångar innan den ökade efterfrågan leder till nya jobb.
– Det är ett stort problem att det stora övertidsarbetet inte slår ut i fler nyanställningar snabbare. Det stora övertidsarbetet är också i längden ohållbart i ett hälsoperspektiv. Stressen är redan för hög i vårt arbetsliv, säger TCO:s ordförande Eva Nordmark i en kommentar till undersökningen.