Många utförsäkrade behöver socialbidrag
2013-04-25, Tidningenvision.se
Nästan var tionde person som nådde den bortre gränsen för hur länge man kan vara sjukskriven hade ett år senare ekonomiskt bistånd. Det visar en kartläggning av IFS, Inspektionen för socialförsäkringen.
Fakta
Från och med 1 juli 2008 kan den som är sjuk få sjukpenning i maximalt 914 dagar. Först 364 dagar med en ersättning på cirka 80 procent av inkomsten (max cirka 21600kr i månaden). Därefter går det att få sjukpenning i ytterligare 550 dagar om arbetsförmågan fortfarande är nedsatt Ersättningen sänks då till 75 procent.
Det finns undantag som gör att Försäkringskassan kan bevilja fler dagar. Det gäller till exempel om den fösäkrade får omfattande vård eller om arbete riskerar att medföra en försämring av sjukdomen.
Den som haft sjukpenning i 914 dagar och blir utförsäkrad kan åter få sjukpenning efter ett uppehåll på minst 87 dagar, till exempel en tremånaders arbetslivsintroduktion med ersättning från Arbetsförmedlingen.
IFS har granskat vad som hände med de 41 000 hel- eller deltidssjukskrivna som 2010 lämnade sjukförsäkringen efter att ha blivit utförsäkrade. De flesta av dem deltog i den tre månaders arbetslivsintroduktion som Arbetsförmedlingen ger. Ungefär hälften blev åter sjukskrivna eller fick sjukersättning inom ett år.
Granskningen visar också att andelen med ekonomiskt bistånd ökade markant. Ett år efter att de blivit utförsäkrade hade antalet som fått socialbidrag i minst sex månader ökat från cirka 1 000 till 3 500 personer. Särskilt hög var andelen bland dem som varit sjukskrivna med en psykisk sjukdom.
En förklaring till att många behöver socialbidrag kan enligt IFS vara att ersättningen från a-kassan inte räcker för att klara sig. Eller att de inte har någon a-kassa alls. För vissa handlar det då om den lägsta aktivitetsersättningen som ligger på ungefär 4 500 kronor i månaden.
IFS har också studerat hur arbetsinkomsterna påverkats för de utförsäkrade. Fyra av tio hade inga inkomster alls från arbete, tre av tio – framför allt de som varit sjukskrivna på 25 procent – ökade sina arbetsinkomster, sannolikt för att de utökat sin arbetstid.
– Det vi ser är att mekanismerna bara fungerar för en del personer. En mycket sjuk person blir inte friskare av en tidsgräns, säger Per Molander, generaldirektör för IFS.
IFS konsterar också att det behövs bättre samverkan mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. För var femte person som åter blev sjukskriven efter sin tid hos Arbetsförmedlingen hade Försäkringskassan inte tagit in någon information om vilka insatser som gjorts. Man påtalar också problemet med att vissa personer kan få olika bedömningar av myndigheterna, för frisk för att få pengar från Försäkringskassan och samtidigt för sjuk för att kunna få hjälp av Arbetsförmedlingen.