Jobb till 66 år kräver bättre arbetsmiljö
2013-04-10, Tidningenvision.se
Mer utbildning för skyddsombud, arbetsmiljö på schemat på högskolan och mer tillsyn. Höjd pensionsålder förutsätter bättre arbetsmiljö, anser regeringens utredare.
Åldersgränserna för pension ska höjas, föreslår utredningen. Dels ska gränsen för när man kan ta ut inkomstpension höjas från 61 till 62 år, dels ska åldersgränsen för att gå i pension höjas i takt med medlellivslängden. Enligt utredningens beräkningar innebär det att pensionsåldern i ett första steg höjs till 66 år från 2019.
Utredningen vill också att alla ska ha rätt att jobba längre, till 69 i stället för 67 år, samt att gränsen för när man kan ta ut tjänstepension höjs från 55 till 62 år.
Men för att folk ska klara att jobba längre krävs bättre arbetsmiljö, konstaterar utredaren. Förslagen är bland annat att öka resurserna till Arbetsmiljöverket för att de ska kunna göra mer inspektioner i branscher och på arbetsplatser med risker för dålig fysisk eller psykosocial arbetsmiljö.
Utredaren betonar också skyddsombudens viktiga roll. Förslaget är att det görs en särskild satsning på att utbilda skyddsombud om belastningsskador.
Det är arbetsgivaren som har ansvar för arbetsmiljön, och chefernas ansvar att anpassa arbetsuppgifterna till äldres arbetsförmåga. För att arbetsledares kunskaper om arbetsmiljö ska bli bättre vill utredaren att ämnet blir obligatoriskt på vissa högskoleutbildningar.
Men LO tycker att inte att åtgärderna räcker. Det hade behövts fler konkreta förslag på hur vi kan jobba längre och reella satsningar på Arbetsmiljöverket så att de kan göra inspektioner, säger Tobias Baudin, LO:s förste vice ordförande till TT.