×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Fritidskonsulenter offras i spartider

2013-04-26, Tidningenvision.se

Allt fler kommuner och landsting drar in fritidskonsulenternas tjänster för att spara. Det innebär att personer med funktions­nedsättning drabbas.

Fakta

FOMS, yrkesföreningen för dem som arbetar med fritids- rekreations- och kulturfrågor för personer med funktionsnedsättning, har kartlagt hur många kommuner och landsting som har kvar fritidskonsulenter eller liknande.

En dryg tredjedel av de kommuner som svarat saknar i dag någon med denna tjänst.I hela Kalmar län till exempel finns det bara en person på 25 procent.

I vissa regioner, som Stockholmsområdet, har man satsat mer. Där har de flesta kommuner någon form av tjänst.

När kommuner och landsting tvingas dra åt svångremmen hamnar ofta den tjänsteman som har ansvar för funktionsnedsattas fritid på listan över sparförslag.

Just nu funderar Växjö kommun på neddragningar. Skara har redan beslutat att den enda tjänsten ska bort. Och i Mariestad och Vara försvann fritidskonsulenterna under förra året.

– Kommunerna och landstingen bryter mot FN:s konvention. Insatser för funktionshindrade borde inte följa konjunkturen. Utöver tjänster som dras in så drar man även in på ledsagning och kontaktpersoner som är lagstadgat i LSS, säger Niclas Eriksson, ordförande i FOMS, en yrkesförening för personer som arbetar med fritidsfrågor för personer med funktionsned­sättning.

Vad får det för konsekvenser för personer med funktionsnedsättning?

– Färre personer har möjlighet att utöva aktiviteter på sin fritid. Detta leder mer och mer till isolering och utanförskap. Vissa har inga kompisar, då är aktiviteterna jätteviktiga.

– Har man inget att göra på fritiden har man heller inte något socialt sammanhang. Ohälsan kommer som ett brev på posten, säger Niclas Eriksson.

Eva Rusch, fritidskonsulent på vuxenhabiliteringen i Göteborg och södra Bohuslän, vill gå i avtalspension och tjänsten kommer inte att återbesättas.  Arbetsgivaren vill plocka bort den av besparingsskäl.

– Det är fruktansvärt tråkigt. Chansen att funktionshindrade kan komma iväg på fritidsaktiviteter minskar, säger Eva Rusch som bland annat hjälper personer med neuropsykiatriska diagnoser att ta sig iväg till studiecirklar och teatergrupper.

Enligt FN:s konvention om mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättning har denna grupp samma rätt till kultur, fritid och idrott som alla andra.

–Det gäller att vi på lokal nivå, tillsammans med handikapporganisationerna, försöker förmå politiker och chefer att förstå att det är de svagaste som drabbas, säger Niclas Eriksson.

Karin Warne

karin.warne@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum