×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Bättre betalt för jour- och beredskapsarbete

2013-04-11, Tidningenvision.se

Jobbar du jour eller beredskap? I det nya avtalet kopplas ersättningen till din faktiska lön – vilket för nästan alla innebär avsevärt bättre betalt.

Fakta

Jour innebär att man utöver ordinarie arbetstid befinner sig på arbetsplatsen för att vid behov omedelbart kunna börja arbeta. Ersättningen i det nya avtalet är 29,2 procent av timlönen upp till 50 timmar i månaden, därefter är ersättningen 58,4 procent av timlönen.

Beredskap innebär att man utöver ordinarie arbetstid finns till förfogande på en plats nära arbetsplatsen och ”utan dröjsmål” kan börja arbeta. Ersättningen i det nya avtalet är 14 procent av timlönen upp till 150 timmar i månaden, därefter är ersättningen 27,7 procent.

Även färdtid och så kallad förskjuten arbetstid kopplas till lönen.

Förändringarna börjar gälla från den 1 oktober 2014

Flera av Visions yrkesgrupper, som tekniker och ingenjörer, har ibland jour eller beredskap om något oväntat skulle ske på arbetsplatsen. Ersättningen för detta har tidigare varit angiven i kronor men i det nya avtalet mellan Vision och arbetsgivarparten Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har kronorna ersatts av en procentsats kopplad till den lön man har.

–Den stora fördelen med att koppla ersättningen till lönen är att ersättningen slutar att tappa i värde. På grund av inflationen och löneökningar har ersättningarna för jour och beredskap minskat i värde i förhållande till vad man tjänar, säger Matteus Canevall, ombudsman på Vision.

Vision har drivit frågan om höjd ersättning för jour och beredskap även vid tidigare avtalsförhandlingar utan att få med sig SKL. Men i år har man alltså lyckats.

–Jag tycker att det är en jättebra lösning. Nu är ersättningen kopplad till din lön och våra medlemsgrupper kommer att vinna på det. Förändringen innebär en motiverad uppvärdering av jour och beredskap som innebär att alla med en heltidslön över 18000 kronor kommer att få högre ersättning jämfört med nuvarande nivåer, säger Matteus Canevall.

I det nya avtalet finns också möjlighet att ta ut ersättningen i ledig tid. Även det är en fråga som Vision drivit.

Oscar Magnusson

oscar.magnusson@sktf.se

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb