Bättre betalt för dig med beredskap
2013-04-25, Tidningenvision.se
Jobbar du jour eller beredskap? I det nya avtalet kopplas ersättningen till din faktiska lön – vilket för nästan alla innebär bättre betalt.
Fakta
- Jour innebär att man utöver ordinarie arbetstid befinner sig på arbetsplatsen för att vid behov omedelbart kunna börja arbeta. Ersättningen i det nya avtalet är 29,2 procent av timlönen upp till 50 timmar i månaden, därefter är ersättningen 58,4 procent av timlönen.
- Beredskap innebär att man utöver ordinarie arbetstid finns till förfogande på en plats nära arbetsplatsen och ”utan dröjsmål” kan börja arbeta. Ersättningen i det nya avtalet är 14 procent av timlönen upp till 150 timmar i månaden, därefter är ersättningen 27,7 procent.
- Förändringarna börjar gälla från den 1 oktober 2014.
Flera av Visions yrkesgrupper, som tekniker och ingenjörer, har ibland jour eller beredskap om något oväntat skulle ske på arbetsplatsen. Ersättningen för detta har tidigare varit angiven i kronor men i det nya avtalet mellan Vision och arbetsgivarparten Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har kronorna ersatts av en procentsats kopplad till den lön man har.
– Den stora fördelen med att koppla ersättningen till lönen är att ersättningen slutar att tappa i värde. På grund av inflationen och löneökningar har ersättningarna för jour och beredskap minskat i värde i förhållande till vad man tjänar, säger Matteus Canevall, ombudsman på Vision.
Vision har drivit frågan om höjd ersättning för jour och beredskap även vid tidigare avtalsförhandlingar. Då utan att få med sig SKL. Men i år har man alltså lyckats.
– Jag tycker att det är en jättebra lösning. Nu är ersättningen kopplad till din lön och våra medlemsgrupper kommer att vinna på det. Förändringen innebär en uppvärdering av jour och beredskap som innebär att alla med en heltidslön över 18 000 kronor kommer att få högre ersättning jämfört med nuvarande nivåer, säger Matteus Canevall.
I det nya avtalet finns också möjlighet att ta ut ersättningen i ledig tid.
Flera Visionsmedlemmar har tidigare kritiserat ersättningsnivåerna för jour och beredskap. Tekniker vid Landstinget i Kalmar har kallat beredskapsersättningen för ”slaversättning”.
Driftteknikern Peder Cederlöf på Västerviks sjukhus är en av dem. Det nya avtalet är bättre, tycker han. Men med en genomsnittlig teknikerlön blir skillnaden i pengar ganska liten.
– Jag har räknat lite på det och för någon med en lön på 25 000 kronor ger det runt fem kronor mer i timmen, och det är visserligen 33 procent mer, men egentligen är det inga pengar att tala om, säger han.
Peder Cederlöf nämner också ett annat irritationsmoment, något även andra tekniker Tidningen Vision talat med tagit upp. Enligt arbetstidsreglerna måste man ha sammanhängande vila på 72 timmar efter elva dagars arbete. För alla som har beredskapsveckor innebär det att man tvingas ta en ledig dag – utan betalt. Den påtvingade ledigheten arbetas i stället in genom att övriga arbetsdagar blir längre.
Den frågan har inte lösts genom det nya avtalet.