I dag är det möjligt för en arbetsgivare att ”stapla” olika typer av visstidsanställningar i all oändlighet. Inte ovanligt är att en provanställning övergår i en allmän visstidsanställning som sedan blir ett vikariat eller en säsongsanställning. Många hoppar runt på tillfälliga och osäkra anställningar.
TCO anmälde Sverige till EU-kommissionen för just detta och fick rätt. Det konstaterades att Sverige bryter mot EU-rätten. För ett år sedan föreslog därför regeringen en ändring i Lagen om anställningsskydd, Las. Förslaget sågades dock och nu är förslag nummer två ute på remiss. Men även det sågas – av både fack och arbetsgivare.
– Det är en snårig och krånglig regel som föreslås, säger Samuel Engblom, chefsjurist på TCO.
Han menar att förslaget inte skulle göra det särskilt mycket svårare för arbetsgivare att missbruka staplandet av tillfälliga anställningar.
– Om lagförslaget går igenom så får vi regler med fyra olika typer av anställningar varav två har tidsgränser och beroende på vilket sätt man använder de olika formerna på så gäller olika ramtiderna för tidsgränserna. Ja, du hör ju själv hur krångligt det låter.
TCO är i stället starka förespråkare av den så kallade 3:5-regeln som Vision fick med i årets kollektivavtal – att tre års anställning, oavsett i vilken form, under en femårsperiod automatiskt ska leda till ett fast jobb. Den regeln vill TCO ha med i den nya lagen. Det skulle stoppa staplandet, menar Samuel Engblom.
Vision drev i avtalsrörelsen att visstidsanställningar efter två år under en femårsperiod skulle ge fast jobb. Men kompromissade med Sveriges kommuner och Landsting, SKL, om tre år under en femårsram.
– De flesta av våra medlemmar har nu det här skyddet via avtalet, alla de som jobbar inom kommun och landsting och även Svenska kyrkan, säger Marcus Nordenborg, Visions särskilda ombudsman för visstidsanställda.
Men övriga medlemmar i Vision har inte det, utan där gäller Las-reglerna i stället. En lagändring så som den TCO föreslår skulle ge samtliga medlemmar bättre skydd. Men Marcus Nordenborg är övertygad om att Vision kommer gå längre än så.
– Vi fortsätter att driva den här frågan, det optimala är en gräns på två år, säger Marcus Nordenborg.
SKL är även de kritiska till regeringens förslag.
– Vi anser att man genom förslaget på ett omotiverat och illa genomtänkt sätt ger sig in på ett område där det finns en stor mängd regleringar i kollektivavtal på svensk arbetsmarknad, säger Tommy Larsson, arbetsrättsjurist på SKL, avdelningen för arbetsgivarpolitik.
Han vill inte kommentera mer än så, men säger att SKL kommer att avvisa förslaget.
Arbetsgivarorganisationen Svenskt näringsliv har pratat om minskad flexibilitet på arbetsmarknaden om en regel såsom 3:5-reglen skulle införas, ett skäl som TCO ogiltigförklarar.
– Även med en 3:5-regel kan du anställa en person i upp till tre år på en tidsbegränsad anställning utan att behöva ange någon anledning för det. Det Svenskt Näringsliv vill är kanske att man ska kunna göra så på obegränsad tid. En 3:5-regel innehåller helt klart flexibilitet, men en rimlig sådan, säger Samuel Engblom på TCO.
Remissvar till Arbetsmarknadsdepartementet ska lämnas den 25 september.