Landsting drogtestar alla nyanställda
2012-09-07, Tidningenvision.se
Under de senaste åren har alla nyanställda i Dalarnas landsting varit tvungna att lämna ett drogtest för att få jobbet. Hittills har 1 739 personer testas. ”Det är hårresande”, säger Annett Olofsson, jurist på LO-TCO Rättsskydd.
Landstinget Dalarna har drogtestat all nyanställd personal sedan 2008. Även de som får vikariat på mer än två månader samt inhyrd personal testas.
När en sökande fått besked om att man får anställningen ombeds han eller hon kontakta företagshälsovården för ett drogtest som görs med ett urinprov.
Arbetsgivaren letar bland annat efter kokain, cannabis och bensopreparat som Sobril och Rohypnol. Preparat som finns kvar i kroppen under lång tid. Om en jobbsökande testar positivt och inte kan ge en bra förklaring får man inte jobbet.
Hittills har landstinget gjort tester på 1 739 personer för sammanlagt 1,7 miljoner kronor. Hur många som fastnat i kontrollerna kan företagshälsovården inte svara på. Stefan Lindskog, personalchef inom hälso- och sjukvården, tror att det handlar om ett par personer om året.
–Det här är en markering till befolkningen i Dalarna. Kommer ni till oss i sjukvården ska ni veta att vi gör allt för att våra anställda ska vara drogfria. Den signalen är egentligen viktigare än att sätta dit folk, säger Stefan Lindskog.
Stefan Lindskog säger också att landstinget måste vara extra noga med inte få in personer med missbruksproblem eftersom det finns gott om preparat inom sjukvården.
Facken i landstinget har inte haft några invändningar mot testerna. Men förbundsjuristen Annett Olofsson på LO-TCO Rättskydd är mycket kritisk till att jobbsökande pressas att lämna urinprov.
–Jag tycker att det är hårresande, det här är en av de mer integritetskränkande åtgärderna. Man kan verkligen, enligt min uppfattning, ifrågasätta om det här överensstämmer med lagen om offentlig anställning, säger Annett Olofsson.
Arbetsgivare får inte göra drogtester hur som helst. Lagen om offentlig anställning tillåter bara periodiska hälsoundersökningar under vissa förutsättningar. Det krävs bland annat att den anställde har ett jobb där brister i hälsotillståndet kan medföra fara för andras liv och säkerhet. Till exempel om en kirurg är alkoholpåverkad. Men när det gäller en person som söker jobb är det svårare att angripa arbetsgivarens agerande juridiskt. Möjligen skulle man enligt Annett Olofsson kunna hävda att arbetsgivaren utnyttjar sin arbetsledningsrätt på ett sätt som strider mot lag och god sed.
–Man kan verkligen bli ordentligt fundersam över att stora offentliga arbetsgivare gör så här – att bara för att man kan kontrollera så gör man det, säger Annett Olofsson.
Landstingsstyrelsen ordförande Ingalill Persson (S) säger att det är viktigt att landstinget inte anställer personer som har drogproblem. Hon säger att testerna redan fanns när hon tillträdde och att hon aldrig hört någon kritik från anställda, fack eller arbetssökande. Men när hon får höra om kritiken från LO-TCO Rättskydd backar hon.
–Är det så att de har de synpunkterna får vi ta till oss det och ta en ordentlig diskussion. Vi ska naturligtvis inte fortsätta med saker som kan strida mot lagen eller inte gör någon nytta. Jag ska ta upp det här nästa gång vi har beredning med kansliet, säger hon.