Kräver deadline för lönesamtal
2012-09-13, Tidningenvision.se
Visions ordförande i Gävle är trött på sena lönesamtal. Nu kräver han en deadline för samtalen för alla kommunens medarbetare.
I många av landets kommuner kom arbetsgivaren igång med lönesamtalen extra sent i år. Vissa hade sina samtal först efter semestern. Cheferna väntade helt enkelt ut det nya centrala avtalet, vilket gör att vissa inte får ny lön retroaktivt förrän på novemberlönen. Helt oacceptabelt tycker Erik Mäki, ordförande i Visions Gävleavdelning.
– Jag kommer nu att kräva att samtalen ska vara klara i tid varje år, oavsett om det är avtalsår eller inte. För det blir fel om vissa har lönesamtal i september och sen i början av året därpå.
Erik Mäki hade själv sitt första lönesamtal i augusti. Han menar att det är viktigt att inte processen stannar upp bara för att avtalet drar ut på tiden. Alla samtal, förutom det lönesättande, ska genomföras samma tid varje år. Då kan man sätta ny lön direkt när avtalet är klart.
– Jag tycker inte att det är något konstigt alls att det ska finnas en deadline. Samtalsmodellen är väl etablerad och den bygger på att det ska gå ett år mellan samtalen. Annars blir det ingen logik i systemet. Men så är det inte i dag.
Annica Lidén, personalchef i Gävle kommun, håller inte med om kritiken men medger att processen kan bli bättre.
– Vi i kommunen har funderat på hur vi kan utveckla löneöversynsprocessen. Det finns helt klart utrymme för det inför nästa gång, säger hon.
Vision centralt har haft uppe frågan om deadline tidigare. Förra året nämnde Mona Tapper, Visions förhandlingschef, att ett sätt skulle vara att skriva in tidsgränser i det centrala avtalet. Då skulle Vision kunna hävda avtalsbrott om lönerna blir sena. Hon kan dock inte svara på om Vision kommer att driva frågan inför nästa avtalsrörelse.
– Men det finns alla möjligheter för de lokala parterna att komma överens om tidplaner för samtalen, säger Mona Tapper.
Erik Mäki har pratat med de andra fackförbunden på plats och fått positiv respons. Nu ska han börja en diskussion med arbetsgivaren.
– Jag tror att alla skulle tjäna på det, även arbetsgivaren. Cheferna kan planera in samtalen i tid. Och centralt kan man planera in lönerevisionen, säger Erik Mäki.