Att en viss personalomsättning är bra för verksamheten och utvecklande för personalen är fack och arbetsgivare överens om. Men trots det har de flesta landstingen riktlinjer som slår fast att den som byter till ett liknande jobb inom landstinget inte ska få högre lön.
I Region Skånes lönepolicy står till exempel att chefer på alla nivåer ska samarbeta för att undvika omotiverade löneökningar och de olika enheterna inte ska konkurrera med lön när anställda byter jobb.
Monika Göl, Visions avdelningsordförande i Region Skåne är kritisk till riktlinjerna.
– Det är snålt och kortsiktigt. Det här cementerar hela organisationen i stället för att uppmuntra till rörlighet.
Enligt Monika Göl är den högsta ledningen för Region Skåne mycket tydlig på den här punkten, särskilt när det gäller stora grupper som medicinska sekreterare och tandsköterskor: ingen höjd lön när man byter till liknande jobb.
Men facket försöker ändå peppa medlemmarna att begära högre lön.
– Man ska ha lön utifrån det jobb man söker och de kvalifikationer man har. Det skulle ju kännas hemskt för den som har en låg lön att få det slängt i ansiktet när man får ett nytt jobb.
Gösta Rehnstam är förhandlingschef i Region Skåne. Han säger att det är viktigt med en bra rörlighet, men tycker inte att det är självklart att lönen ska höjas.
– Inte per automatik. Det kan vara nyttigt för den anställde att röra på sig och vidga sina vyer, men det är inte alltid hälsosamt för en enskild verksamhet att någon enskild byter jobb.
Tidningen Vision har ringt runt till landstingen och bilden är entydig. Med några få undantag har de riktlinjer som säger att de som byter till ett liknande jobb inom landstinget inte ska få höjd lön.
I Kronobergs landsting krävs väsentligt förändrade arbetsuppgifter för att få högre lön. Det strider mot Visions avtal som säger att lönen ska sättas individuellt, tycker Else-Marie Banner, Visions avdelningsordförande.
– Man måste alltid titta på individen och vad personen kan bidra med i verksamheten. Om man har individuella löner kan man inte bara hänvisa till en policy.
Annika Kahlmeter är chef för folktandvården i Kronoberg. Hon håller inte med om att policyn strider mot löneavtalet.
– Tandsköterskorna är lönesatta efter det arbete de utför på klinikerna. Du ska inte behöva byta jobb för att få upp lönen.
Är inte risken att er policy hämmar löneutvecklingen?
– Jag hoppas att det inte är så.
I vissa landsting står det i riktlinjerna att lönerna bara ska höjas i den årliga lönerevisionen. Där ska man inte ens tala om lön med sin nya chef i samband med anställningen. Det gäller till exempel Landstinget Blekinge där det står att löneglidning ska "undanröjas".
Det tycker Kjell Svahn, ombudsman på Visions funktion för löner och yrkesvillkor, är en orimlig hållning.
– Men hallå, lönen ska sättas när man får jobbet. Man ska ju inte vänta upp till ett helt år på att få ny lön.
I flera landsting har riktlinjerna vållat strid. I Uppsala försvann just den punkten när man beslutade om en ny lönepolicy i vintras.I Norrbotten vill arbetsgivaren bara höja lönerna vid "väsentligt förändrade arbetsuppgifter". Men Anders Grahn, Visions avdelningsordförande, anser att två olika tjänster nästan aldrig är helt lika och att arbetsgivaren kan använda begreppet lite hur man vill. Följden blir att det är nästintill omöjligt för många av Visions yrkesgrupper att få högre lön vid jobbyte.
– Jag kommer att ta upp det i nästa samverkan. Arbetsgivaren måste konkretisera vad de menar med "väsentligt förändrade arbetsuppgifter". Jag tycker att man alltid ska förhandla om ny lön när man får en ny tjänst, även om det är samma titel, säger Anders Grahn.