Ägarbyte av prylar het fråga
2012-09-11, Tidningenvision.se
Många kommuner skissar just nu på kretsloppsparker där den enes skräp blir den andres fynd. Förebilden finns i Göteborg.
Fakta
80 000 ton mindre avfall skulle det bli om landets samtliga återvinningsstationer gjordes om till kretsloppsparker där saker kan få nya ägare. En minskad miljöpåverkan motsvarande 100 000 bilar som kör 1 500 mil.
Källa: Naturvårdsverket
På de flesta återvinningscentraler slängs fullt funktionella saker. Men den som vill fiska upp en korgstol med schysst patina ur någon container får stilla sitt begär. Det är nämligen förbjudet att plocka med sig något hem. I dagsläget forslas mycket av det vi slänger istället till förbränningsanläggningar och blir till energi.
Enligt Naturvårdsverkets mål ska återanvändningen av hushållens avfall öka och det måste bli enklare att lämna produkter och material till återanvändning.
Många av landets kommuner planerar nu att skapa så kallade kretsloppsparker. I bland annat Eskilstuna, Gislaved, Linköping och Kungsbacka skissar tjänstemännen på hur anläggningar skulle kunna se ut.
– Tanken är att husgeråd, cyklar, byggvaror som takpannor ska kunna få nya ägare. I snitt är det en hel villa per vecka som kastas här, komplett med möbler, skor – allt. Vi ska hjälpa dem att lasta av det som någon vill köpa och ha en butik i anslutning, säger Jörgen Björnfot på Eskilstuna Energi och Miljö.
Kommunen utreder nu om kretsloppsparken kan anordnas i samarbete med hjälporganisationer.
Kretsloppsparken Alelyckan i Göteborg, som drivs av Göteborgs stad och Stadsmissionen, brukar tas upp som en förebild. Där finns bland annat en sorteringsstation med personal att rådfråga vad som kan skänkas till second hand-butiken, reparationsverkstad, ekokafé och återvinningscentral.
Där anordnas också kulturevenemang, bland annat har man arrangerat sopkonsert där inträdet har bestått av sopor.
5 kilo textilier, 25 metallburkar eller 5 kilo wellpapp har gett fri entré.