×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

2,5 miljoner riskerar få sämre pension

2012-09-19, Tidningenvision.se

Regeringens utredare vill att det ska bli fritt fram för alla banker och försäkringsbolag som vill att ta hand om tjänstepensionerna. Men TCO varnar för att det kommer bli kostsamt för de anställda.

I dag kan alla som jobbat och tjänat in tjänstepension – den pension som betalas in av alla arbetsgivare med kollektivavtal – placera sina pengar hos pensionsförvaltare som facket och arbetsgivaren valt ut. Men enligt ett förslag i en utredning som gjorts på uppdrag av regeringen vill man att vilken bank eller vilket försäkringsbolag som helst ska få placera pengarna.

– Till exempel kan man tänka sig att man får ett erbjudande från banken när man ansöker om ett bolån. `Ja, du får låna om du placerar din intjänade tjänstepension hos oss´, säger Roger Mörtvik samhällspolitisk chef på TCO.

Tanken med förslaget är att stärka de anställdas ställning mot bolagen, men det tror inte TCO kommer att bli fallet.

– Ganska många kommer att förlora på det här. Pensioner är ju ett erkänt svårt område och det är oerhört svåra avväganden för varje individ att ta ställning till, säger Roger Mörtvik.

Han menar att det finns bättre sätt att öka individens eget inflytande över tjänstepensionssparandet.

– Facket och arbetsgivarna kan ta fram fler fonder för löntagarna att välja mellan. Det är också på gång att man ska göra det möjligt att flytta tjänstepension mellan de olika avtalsområdens fonder, säger Roger Mörtvik.

Det är aktuellt för alla som jobbat i en sektor och sedan byter till en annan.  Till exempel om man varit privatanställd och sedan byter jobb och blir kommunanställd. Som det är i dag finns tjänstepensionspengarna på två olika ställen.

Men hur stort är intresset bland de anställda för att få fler val när det handlar om pensionen?

– Inte så stort. Många låter ju bli att göra något val alls eftersom det är så krångligt. Och det här förslaget gör ju inte saken lättare.

Sara Jonerin

sara.jonerin@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum