”Vi kommer föreslå höjd pensionsålder”
2012-10-02, Tidningenvision.se
regeringens utredare vill höja pensionsåldern. Men poängtera att fysiska belastningar måste minska samt att alla ska tjäna på att jobba längre – inte bara höginkomsttagare.
Fakta
20 procenta av akademikerna jobbar vidare
Var sjunde person över 65 år väljer i dag att jobba vidare, visar nya siffror som SCB tagit fram för SVT:s räkning. Under de senaste tre åren har en viss ökning skett bland personer med kortare utbildning, men fortfarande är den största andelen akademiker som jobbar på efter 65 – cirka 20 procent.
Och många blir företagare
Första halvåret 2012 registrerade sig 978 personer över 65 år som enskilda näringsidkare. Antalet ska jämföras med att det startades 798 enskilda firmor i samma åldersgrupp första halvåret 2011, det vill säga en ökning med 22,6 procent i år. De vanligaste branscherna bland 65-plussarna är konsultuppdrag och uthyrning av olika slag.
Källa: SVT/SCB och Visma
– Vi ska se över 61-årsgränsen, åldersgränsen för garantipension och LAS-gränsen på 67 år. De som vill och har möjlighet ska kunna arbeta längre, säger Ingemar Eriksson, särskild utredare för Pensionsåldersutredningen till tidningen Du & Jobbet.
61-årsgränsen är i dag den lägsta åldern för att ta ut sin pension, åldersgränsen för garantipension är 65 år och LAS-gränsen är när arbetsgivare utan någon motivering kan säga upp en medarbetare.
Exakt hur de nya åldersgränserna ska bli vill Ingemar Eriksson inte uttala sig om. Men de fasta åldersgränserna ska göras mer flexibla är tanken.
För att alla ska kunna jobba längre om de vill behövs dock flera förändringar kopplade till främst arbetsmiljö. Samt att även låginkomsttagare får högre pension om de väljer att jobba några år extra efter dagens 65-årsgräns.
– Det handlar om att de fysiska belastningarna måste minska, men även de psykosociala villkoren måste bli bättre. Det måste bli lättare att få kompetensutveckling och vi måste också underlätta för karriärbyten. Och det kommer att bli lönsamt för alla grupper, inte bara för till exempel högre tjänstemän utan även för offentliganställda kvinnor.
Pensionsåldersutredningens slutbetänkande ska vara färdigt i april 2013.