Enligt Visions centrala avtal med Sveriges Kommuner och Landsting ska medlemmarna i genomsnitt få minst 2,6 procents löneökningar i år. Tidningen Visions undersökning, som besvarats av 154 av 236 avdelningar, visar att de allra flesta landade på ett utfall strax däröver.
I mer än hälften av kommunerna och landstingen där löneöversynen är klar får medlemmarna löneökningar på i genomsnitt 2,6 till 3,0 procent. Men I flera fall har Visions medlemmar inte fått en krona mer än lägstanivån som garanteras i det centrala avtalet.
– Jag tycker det är snålt med tanke på att kommunens ekonomi gått plus. Men det överskottet ska tydligen inte användas till höjda löner, säger Elisabeth Gustavsson, Visions klubbordförande i Gnesta kommun.
Där blev utfallet i genomsnitt 2,6 procent för medlemmar som inte har arbetsledande uppgifter. För medlemmarna som är chefer, och inte omfattas av det garanterade utfallet i avtalet, blev snittlöneökningarna större, strax över 4 procent.
Så ser det ut i många andra kommuner också. Tidningen Visions undersökning visar att cheferna fått löneökningar på 3,6 procent eller mer i drygt var fjärde kommun. I bara ett fåtal kommuner har även de andra medlemmarna fått så stora löneökningar.
Emmaboda är en av de kommuner där cheferna fick störst påslag. 5,59 procent i genomsnitt i år.
– Det gjordes en extrasatsning på enhetschefer. Och det var vi överens om. Dels ligger de lågt i förhållande till rektorerna, dels var det andra omvärldsfaktorer som gjorde att lönerna behövde justeras upp, säger Gunnar Cornelsen, Visions avdelningsordförande.
Det är inte första gången löneökningarna för chefer blir högre än för andra grupper. Ända sedan dåvarande SKTF och arbetsgivarna 2007 kom överens om att procentsatsen i avtalet inte skulle gälla chefer har de varje år fått något större löneökningar än andra grupper.
– För det första innebär konstruktionen i avtalet att chefernas löneökningar inte sker på andra gruppers bekostnad. För det andra visar resultatet att arbetsgivaren tar väl hand om de sina. Vi har ingen anledning att vara missnöjda med löneökningstakten för chefer, säger Kjell Svahn, ombudsman på Visions funktion för löner och yrkesvillkor.
När det gäller utfallet för övriga medlemmar hade han räknat med ett något bättre resultat.
– Efter det dåliga året i fjol när medlemmarna fick reallönesänkningar kunde man ha väntat sig ett uppdämt behov av löneökningar. Jag är lite besviken på att en så stor andel har lagt sig strax över 2,6 procent, säger Kjell Svahn.
Samtidigt konstaterar han att de verkliga löneökningarna blir högre än utfallet i löneöversynen. Det beror på löneglidningen, att arbetsgivarna ger anställda påökt utöver lönerevisionen.