Kostnaderna för inhyrd personal ökade med över 30 procent i Huddinge i fjol. Notan från bemanningsföretagen landade på totalt 30,5 miljoner kronor för kommunen. Förklaringen finns bland annat på social- och äldreomsorgsförvaltningen.
– Det är inte optimalt att hyra in handläggare, men ibland måste man. Det handlar om att få en dräglig arbetssituation för personalen, säger Helena Reuterham, chef för biståndskansliet.
Biståndshandläggare från bemanningsföretagen anlitades för att täcka upp vid sjukskrivningar och vid glapp i samband med rekrytering. Men också för att antalet ärenden ökar.
Varför anställer ni inte fler?
– Vi har utökat nu, och vi har ett traineeprojekt för socionomstudenter som har praktik i kommunen och kan vikariera. Men en rekryteringsprocess tar tid och det är inte lätt att få tag på biståndshandläggare på kort varsel, säger Helena Reuterham.
Biståndshandläggare Marie-Louise Arvidsson konstaterar att inhyrningen behövdes. När någon är frånvarande blir det för mycket om ärendena ska fördelas på dem som jobbar.
– Vi klarar bara jobbet i ett par veckor, sedan rasar det om vi inte får hjälp. Och förra året hade vi inhyrd personal nästan hela tiden, säger Marie-Louise Arvidsson.
Hur påverkar det er anställda?
– Det finns en social aspekt. De som är inhyrda blir aldrig som riktiga arbetskamrater. De flesta håller sig för sig själva och gör sin uppgift.
Det har även hänt att inhyrd personal inte klarat jobbet, fattat felaktiga biståndsbeslut eller inte gjort dokumentationen som man ska.
Vad leder det till?
– Att brukaren inte får den hjälp han eller hon ska ha. Vi följer ju upp allting, så det upptäcks efter ett tag när man går in och kollar utredningarna. Då blir det vi som får städa upp, säger Marie-Louise Arvidsson.
Helena Reuterham bekräftar att kompetens inte alltid varit vad hon förväntat sig. I de fallen har hon haft återkoppling med uthyraren.
Den största inhyrningen i äldreomsorgen gäller annars sjuksköterskor, medan det i socialtjänsten är socialsekreterare. I fjol behövdes förstärkning i arbetet med ekonomiskt bistånd och barnutredningar.
– Det har minskat i år, men det ligger högt ändå. De senaste tolv månaderna har socialnämnden hyrt in personal för 2,3 miljoner, säger Kerstin Palén, personalansvarig.
Även hon betonar att man hellre vill ha anställd personal och lyfter fram traineeprogrammet som ett sätt att nå dit. Av de 17 socionomstudenter som senast praktiserade i kommunen har 15 anställts. Men det räcker inte.
– Personalomsättningen är hög. Det är ett tungt jobb med många ärenden. Det tar tid att rekrytera och vi har också kravet på oss att utredningar ska vara klara i tid.
Lisa Odefalk från Adecco är bemanningsanställd och rycker in med kort varsel. Senaste uppdraget: Två veckor på biståndskansliet i Huddinge.
– Jag fick beskedet på torsdagen och var här på fredagen, säger Lisa Odefalk som hyrts in tillfälligt för att arbeta som biståndshandläggare.
Sedan i januari är hon anställd i Adeccos socionomgrupp. Förutom ett längre uppdrag i Huddinge över sommaren har hon också hunnit med att vara inhyrd en period i Stockholms stad.
– Det är en extra utmaning att hela tiden ha nya arbetsuppgifter, chefer och kolleger. Bemötandet på arbetsplatsen är viktigt och här är de väldigt tillmötesgående.
Får du högre lön som bemanningsanställd?
– Jag tror det är väldigt olika beroende på vilken erfarenhet man har. Men generellt är det säkert snäppet bättre. Kravet är ju att man snabbt ska kunna ställa om. Det kan vara nya uppdrag från den ena dagen till den andra.
Vet du var du ska jobba härnäst?
– Ja. Ingenstans. För nu ska jag vara mammaledig.