Små och långsamma framsteg för jämställdheten
2012-11-06, Tidningenvision.se
Jämställdheten mellan kvinnor och män förbättras, men det går långsamt och med små steg. Det visar en ny skrift från Statistiska centralbyrån, SCB.
Fickboken ”På tal om kvinnor och män. Lathund om jämställdhet 2012” visar hur vardagen ser ut för kvinnor och män i Sverige ur ett jämställdhetsperspektiv.
Den visar till exempel att männens uttag av föräldrapenning långsamt fortsätter att öka, men det är fortfarande kvinnorna som tar ut den överlägset största delen, 76 procent mot männens 24 procent.
Kvinnor har betydligt lägre lön. I de tio största yrkesgrupperna finns 1,5 miljoner anställda. I nio av dessa har män högre månadslön än kvinnor. Högst lön i yrkesgrupperna har män som är företagsekonomer, marknadsförare eller personaltjänstemän. Deras lön är i medeltal 45 400 kronor i månaden. Kvinnor i samma yrkesgrupp tjänar nästan 9 000 mindre. Alla löner är omräknade till heltidslöner.
En tredjedel av de sysselsatta kvinnorna arbetar deltid mot bara var tionde man. Kvinnors arbetstid påverkas av antalet barn och av det yngsta barnets ålder. Männens arbetstid påverkas inte av detta.
Tidsanvändningsundersökningen visar att kvinnor och män arbetar ungefär lika mycket. Männen får dock i större utsträckning betalt för sitt arbete än kvinnorna som lägger mer tid på obetalt hemarbete. Under de senaste 20 åren har kvinnorna minskat sitt obetalda arbete med drygt en timme per dygn. Under samma period har männen ökat sitt obetalda arbete med 8 minuter.
”På tal om kvinnor och män. Lathund om jämställdhet 2012” finns att ladda ner här.