Födelseår avgör vad som gör jobbet kul
2012-11-27, Tidningenvision.se
Baby-boomers, Generation X eller Generation Y? Ditt födelseår avgör vad som ger dig arbetsglädje. Och det borde arbetsgivaren ta fasta på.
Fakta
Du är född: Mellan 1947 och 1965.
Varför Baby-boomers? För att det föddes väldigt många barn under efterkrigstiden.
Så var det då: Välfärdsstaten utvecklas, hårt arbete lönar sig och det finns enorma möjligheter till materiell lycka för Baby-boomers, som börjar rycka sig loss från tidigare generationer. Samtidigt finns en stor respekt för auktoriteter.
Det ger dig arbetsglädje: Att åsikter respekteras, att erfarenhet värdesätts. Du gillar att agera bollplank åt de yngre kollegerna. Lönen är viktig.
Vad som ger arbetsglädje är förstås någonting som skiljer sig från person till person. Men om man ska generalisera går det att koppla synen på arbetsglädje till vilken generation man tillhör.
– De olika tiderna som vi har växt upp i har påverkat oss som personer. Vi är barn av vår tid, säger Henrik Nyman, analytiker på Svenskt kvalitetsindex, SKI, som varje år gör en medarbetarundersökning om arbetsglädjen i Sverige, senast uppdelad i åldersgrupper.
Baby-boomers är den stora kullen som föddes under efterkrigstiden, Generation X är personer födda mellan 1965 och 1979, medan de yngsta i arbetsför ålder tillhör Generation Y.
För Baby-boomers är det viktigt, enligt undersökningen, att åsikter respekteras och att erfarenhet värdesätts för att känna arbetsglädje. Lönen är central för dem, liksom för Generation X, som även vill ha snabb feedback och bekräftelse från chefen.
– Det finns en myt om att 80-talisterna bara tänker på pengar, konsumtion och sig själva. Och visst, de finns, men det är en skev bild.
I stället beskriver Henrik Nyman Generation Y som en grupp där arbetsglädjen är starkt förknippad till anställningstrygghet.
Trots att generationerna beskriver arbetsglädje på olika sätt, är åsikterna som förenar deras syn på densamma ändå starkare.
– Alla tre grupper vill ha möjlighet att påverka hur arbetsuppgifterna ska göras. Och allra viktigast för dem är att kompetens tas tillvara och att de kan känna att de har en funktion.
Enligt Henrik Nyman finns det tydliga samband mellan arbetsglädje och sjukfrånvaro. Medarbetare som känner stor arbetsglädje har färre sjukdagar än dem som är missnöjda. De är dessutom mer lojala mot arbetsgivarna och söker inte lika ofta nytt jobb.
– Så det finns alltså en ekonomisk aspekt på något så flummigt som arbetsglädje kan verka vara.