×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Caremapersonal byter arbetsgivare

2012-11-15, Tidningenvision.se

Carema säljer all sin vårdverksamhet till Capio. Ett hundratal medlemmar i Vision får vid nyår byta arbetsgivare.

Fakta

  • Alla anställda får ett erbjudande om att följa med till den nya arbetsgivaren.
  • Om det nya företaget har ett annat kollektivavtal så inleds en så kallad inrangeringsförhandling mellan facken och arbetsgivaren.
  • Inrangeringen innebär att arbetsgivaren fastställer vilket avtalsområde som ska gälla. Därefter förhandlar facket om särskilda villkor för de anställda som byter avtal.
  • Syftet med förhandlingen är att ingen ska få sämre villkor än innan.
  • Vanligast är att parterna gör upp innan övergången, så att personalen som byter arbetsgivare vet vad det är för villkor som ska gälla.
  • Kommer parterna inte överens så gäller det gamla avtalet under 12 månader, räknat från övergången, med stöd i Lagen om anställningsskydd.

Ambea Group, som äger Carema, har beslutat att sälja verksamheten till vårdföretaget Capio. Carema Sjukvård har 35 vårdcentraler och flertalet specialistverksamheter runt om i landet.

Drygt 130 Visionmedlemmar, många av dem läkarsekreterare, berörs av verksamhetsövergången. De anställda som tidningen pratat med känner ingen större oro.

– När vi fick beskedet så kände jag faktiskt inte så mycket. Jag tänkte väl främst att jaha, nu kommer det bli en ännu större koncern att jobba för. Men jag tror inte det blir några större förändringar, det blir nog att jobba på som vanligt fast under nytt namn – och kanske med nya arbetskläder, säger en läkarsekreterare som vill vara anonym.

Så du är inte orolig för framtiden?

– Nej, jag är inte ett dugg orolig. Möjligtvis att det blir förändringar bland cheferna, men vi läkarsekreterare får nog jobba på som vanligt.

Magnus Sällström är Visions ombud på Carema. Han tycker inte heller att det finns anledning till oro.

– Det enda är att det blir en ny arbetsgivare. Skillnaden kommer vara att man möjligtvis får andra övergripande direktiv än de man haft på Carema. Men man ska inte gå och oroa sig, säger Magnus Sällström.

På Caremas Sjukvård engagerar sig många medlemmar i fackliga frågor. Magnus Sällström berättar att det är betydligt färre som tagit på sig fackliga uppdrag inom Capio.

– Vi har haft stora problem under många år att få lokala fackliga företrädare på Capio. Det är en bra arbetsgivare men få anställda är fackligt aktiva, säger Tommy Lövgren, ombudsman på Visions Stockholmscenter, som sköter förhandlingar med Capio.

Kommer vi se en bättre facklig organisering nu?  

– Ja, det hoppas jag. Att de som varit aktiva på Carema fortsätter vara det på Capio. Och att det smittar av sig till andra inom Capio, för vi ser gärna ha nya friska fläktar därifrån också, säger Tommy Lövgren.

Om Konkurrensverket godkänner affären så får omkring 1 400 anställda inom Carema Sjukvård byta arbetsgivare vid årsskiftet.

Johan Rönnblom

johan.ronnblom@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum