Varnade för att ha gillat på Facebook
2012-03-08, Tidningenvision.se
Ett kommenterat och gillat Facebook-inlägg fick ett kommunalt bolag i Västernorrland att varsla 14 medarbetare om en skriftlig varning. Men när facket agerade backade man och nöjde sig med en skriftlig erinran.
Fakta
Du har rätt att kritisera företaget och påtala det du tycker är fel men huvudregeln är ändå att du ska framföra kritiken till de ansvariga inom företaget eller facket. Det finns ingen självklar rätt för dig att gå utanför företaget med klagomål och synpunkter, till exempel till media.
Inom privat verksamhet är det vanligt att de anställda i sitt anställningsavtal har en klausul inskrivet att de måste vara lojala mot företaget och inte kritisera verksamheten eller yppa betydelsefull information. Inom offentlig verksamhet har du större rätt att framföra kritik offentligt.
Det var i november förra året som en sjukskriven medarbetare efter ett möte med arbetsgivaren skrev ett upprört inlägg på Facebook. Ett antal personer inom samma företag gillade och kommenterade inlägget. Det resulterade i att 14 personer fick varsel om skriftlig varning varav fem av dem var Visions medlemmar.
–När vi fick varslet begärde vi en överläggning. Det resulterade i att för alla utom en av Visions medlemmar så återtog man varslet om skriftlig varning och de fick en skriftlig erinran i stället, säger Stig Linner, Visions ombudsman i regionen.
Innan jul lade facket tolkningsföreträde och menade att arbetsgivaren inte hade fog för den åtgärden. I förhandlingarna i början av februari backade man från den skriftliga varningen då risken för en central tvist mot Vision hade kunnat ge företaget större skada.
–Det är svårt att förstå arbetsgivarens överdrivna reaktion på en egentlig skitsak i hela sammanhanget. Men den här lösningen håller det på en rimlig nivå, tycker Stig Linner.
Den sjukskrivne, som företräds av ett annat fackförbund, är nu tillbaka i arbete på en ny avdelning inom bolaget men förhandlingarna med arbetsgivaren är ännu inte färdiga. Åsa Tillberg, jurist på Vision, har rådgivit i förhandlingarna angående Visionsmedlemmarna.
–Ett klickande på gilla-knappen är väldigt magert som bevismaterial. Om man ska göra ett lojalitetsbrott mot sin arbetsgivare genom att gilla ett Facebook-inlägg måste det vara ett väldigt kategoriskt uttalande. I det här fallet ville de flesta bara stötta sin kollega, säger Åsa Tillberg.
Bolaget hade ingen policy för sociala medier tidigare men håller nu på att skapa en sådan. Åsa Tillberg tycker det är viktigt att arbetsplatserna har en tydlig policy men att man som anställd också ska tänka över sitt eget ansvar.
–Man får inte avslöja sekretessbelagda uppgifter eller vara illojal mot sin arbetsgivare, det skiljer sig inte ifrån andra yttranden i till exempel en tidning eller på torget.
–Sen kan ett yttrande på Facebook få mer spridning än vad folk kan tänka sig, det finns en viss aningslöshet om det. Man kan inte sparka någon för vilka yttranden som helst, man har rätt att kritisera verksamheten. Det är kanske inte alltid så smart, men det är inte förbjudet, säger Åsa Tillberg.