Tomma stolar trots god ekonomi
2012-03-13, Tidningenvision.se
Flera landsting väljer att låta tjänster stå vakanta för att hålla nere kostnaderna. I Västerbotten har följden blivit att flera av Visions medlemmar inte orkat med det högre arbetstempot.
Fakta
Blekinge: Tjänster motsvarande 86 årsarbetare försvann under 2011, främst genom att inte återbesätta vakanta tjänster.
Dalarna: En stor mängd tjänster har hållits vakanta under 2011, bland
annat bland medicinska sekretare och personalvetare.
Jämtland: Alla tjänster, förutom läkare och tandläkare, tillsätts efter
särskild prövning.
Skåne: Skånes universitetssjukhus tillsätter inte vakanta tjänster.
Uppsala: 300 heltidstjänster ska bort på Akademiska sjukhuset.
2012–2013, främst genom att inte återbesätta vakanta tjänster.
Västerbotten: ”Maximal restriktivitet” gäller vid alla sorters anställningar.
Västmanland: Vakanta tjänster tillsätts efter prövning.
Maximal restriktivitet vid anställningar, från timanställda till tillsvidaretjänster. Det är vad som gäller när Västerbottens landsting ska spara 150 miljoner. En viktig komponent i sparpaketet är att inte tillsätta folk på vakanta tjänster. Konsekvensen blir en större arbetsbörda för de andra.
–Vi har personer med nedsatt arbetsförmåga som vi måste hitta nya placeringar för eftersom man inte orkar med i det högre tempot som blivit, säger Karl-Gustav Forsberg, Visions avdelningsordförande.
Men att hitta andra arbetsuppgifter är inte lätt. Och från fackligt håll måste man se till att de aktuella personerna inte sägs upp av personliga skäl.
–Vi måste vara observanta på att detta inte handlar om personliga skäl, utan om en arbetsmiljö som blivit tuffare, säger Karl-Gustav Forsberg.
Även i Dalarnas landsting har man valt att låta många tjänster vara obesatta när anställda går i pension eller är tjänstlediga. Bland Visions medlemmar gäller det främst medicinska sekreterare, men också anställda som jobbar med personalfrågor.
Margaretha Nordman, Visions avdelningsordförande, har exempelvis inte fått någon ersättare under de två år hon ska arbeta fackligt. Dalarna har också låtit tjänsten som förhandlingschef stå tom i över ett år hittills.
Den tuffare arbetssituationen gör också att det är svårt att få folk att ta fackliga uppdrag, berättar Margaretha Nordman.
–De vet att de inte får vikarier och är hellre lojala med sina kolleger och sin arbetsplats.