Riktiga jobb ersätter socialbidrag i Sigtuna
2012-03-22, Tidningenvision.se
Sigtuna kommun satsar på att bryta trenden med ökade kostnader för försörjningsstöd. Sedan i januari har 160 personer som tidigare hade socialbidrag anställts i kommunen.
I höstas levde Sara Jardestål på aktivitetsstöd och försörjningsstöd. Nu jobbar hon som elevcoach på Arlandagymnasiet, har lön på 17 000 kronor i månaden och anställning i tolv månader. Hon rör sig hemtamt i skolans korridorer, pratar med elever och slår sig ned i fiket.
–Jag blev arbetslös förra våren och slet och sökte jobb i ett halvår utan resultat. För mig är det här jättebra, en toppenmöjlighet, säger hon.
”Sveriges största kommunala arbetsmarknadsprojekt”, kallar den styrande majoriteten i Sigtuna satsningen på att ordna jobb till alla som får försörjningsstöd på grund av arbetslöshet. 160 personer har anställts i så kallade kvalitetshöjande resursjobb.
–Det gick förvånansvärt lätt. Alla chefer tog det på största allvar och vi fick till och med ett överskott på platser, säger Kristina Tejre, chef för kommunens jobbcenter.
Jobben har skapats inom de flesta verksamheter: På kommunens matenhet, inom äldreomsorgen, förskolan, skolan, administrationen med mera.
–Alla fick önska var de ville jobba och så försökte vi matcha rätt person till rätt plats, säger Kristina Tejre.
Anställningarna är på tolv månader och villkoren har reglerats i kollektivavtal med facken. Förutom att resursjobben inte får ersätta ordinarie arbeten gäller det bland annat löner, arbetstider. Lönekostnaden blir cirka 38 miljoner kronor. Men kommunen räknar med att kostnaderna för socialbidrag minskar så mycket att man på tre år sparar 10 miljoner kronor netto.
Syftet är att jobben ska ge så bra meriter att deltagarna etablerar sig på arbetsmarknaden. Och de som inte hittar något nytt jobb kommer att ha kvalificerat sig för a-kassan, och får då ersättning därifrån istället för socialbidrag.
–De som är cyniska kan uppleva det som ett sätt för oss att flytta försörjningsbördan. Men jag tror att många kommer att få kraft att hitta ett nytt arbete. Den som till exempel har jobbat tolv månader i något av våra kök borde ha goda möjligheter att hitta ett jobb i restaurangbranschen, säger Kristina Tejre.
–Dessutom finns en aspekt av värdighet i att få sin försörjning utan att behöva nagelfaras varje månad för att få försörjningsstöd.
Chansen finns också att ett kommunalt jobb blir ledigt under tidens gång.
En av dem som siktar på det är Yvonne Larsson. Sedan i januari har hon ett resursjobb på Centrum för vuxenstöd där hon tar emot ansökningar och hjälper till med annan administration. Dessutom rycker hon in i receptionen där hon tidigare vikarierat.
–En receptionist kommer att gå i pension i år, och jag hoppas på att få den tjänsten. Annars är det inte lätt att söka nya jobb när man snart är 61 år, säger hon.
Sara Jardestål har också planer för framtiden. Drömmen är att bli polis.
–Jag tror att det är en bra merit att ha jobbat med ungdomar. Så jobbet som elevcoach blir en språngbräda, säger hon.