Redo att hjälpa 3000 uppsagda
2012-03-23, Tidningenvision.se
Omställningsfonden har ett tiotal rådgivare från Malmö till Örnsköldsvik. De ska hjälpa uppsagda att komma tillbaka till nya jobb.
Fakta
• Kommunerna och landstingen betalar in 0,1 procent av lönesumman till Omställningsfonden varje år. Det blir ungefär 250 miljoner kronor om året. Pengarna ska gå till de aktiva åtgärderna som rådgivarna ger. Det handlar bland annat om en individuell handlingsplan samt utbildning, praktik och hjälp att starta eget under uppsägningstiden.
• Den ekonomiska hjälpen i form av utfyllnad av a-kassan betalas av arbetsgivaren.
Mer information finns på www.omstallningsfonden.se
Omställningsfonden bildades vid årsskiftet när det nya omställningsavtalet för kommun- och landstingsanställda trädde i kraft.
Tio anställda jobbar på huvudkontoret i Stockholm och tio rådgivare finns stationerade runt om i landet. Organisationen är fortfarande under uppbyggnad säger vd:n Lars Hallberg.
– Vi vet ju inte hur många uppsagda som kommer att behöva stöd och vi vet ju heller inte var. Men vi har en flexibel och mobil organisation. Nu måste vi visa att vi är snabba och duktiga på att stötta och hjälpa folk.
Sedan årsskiftet har Omställningsfonden tagit emot 170 personer, de allra flesta lärare. Men man har kapacitet för omkring 3 000 jobbsökare under 2012.
De flesta rådgivarna har en bakgrund som personalvetare, beteendevetare, studie- och yrkesvägledare eller har jobbat med rekrytering.
– De har en god arbetsmarknadskunskap, de ska inte bara coacha i alla lägen utan de kan också tala om vad den uppsagda kan göra, hur den lokala arbetsmarknaden ser ut och tipsa om saker som hur man skriver ett bra cv, säger Lars Hallberg.
Hur kommer ni i kontakt med de som blir uppsagda?
– Oftast tar arbetsgivarna kontakt med oss. Men vi försöker också hänga med och ta reda på var det kan vara omställningar på gång, säger Lars Hallberg.