Kommuner ställer högre matkrav
2012-03-20, Tidningenvision.se
Kommuner och landsting ställer högre krav än lagen säger när de köper in mat till förskolor, skolor och sjukhem. Det visar en ny undersökning som Miljöstyrningsrådet har gjort.
Enligt undersökningen har det i 83 procent av de offentliga upphandlingar som gjorts sedan sommaren 2010 funnits med miljökrav i någon form som går utöver de krav som lagen ställer. Motsvarande siffra var vid förra undersökningen, för fyra år sedan, 60 procent.
Ekologiskt utbud, bättre djurskydd och att det måste framgå om varorna innehåller något som är genmodifierat hör till de vanligaste kraven. Ekologiska krav har ställts i ungefär hälften av alla undersökta upphandlingar, djurskyddskrav i 55 procent och informationskrav på genmodifierat i 40 procent av upphandlingarna.
Flera kommuner har dock stött på problem när de ställt hårda krav på till exempel djurskydd i sina matupphandlingar. När kommunerna krävt att kött och mjölk ska produceras enligt svenska djurskyddsregler som är strängare än EU:s har besluten överklagats.
Rättviks kommun hamnade i en tvist med matjätten Servera gällande upphandling av mjölk, kött och ägg. Kommunen ställde högre krav än EU:s regler vilket Servera överklagade. Rättvik vann i förvaltningsdomstolen men förlorade i kammarrätten och tvingas nu göra om upphandlingen.
– Något är fel i lagstiftningen om offentlig upphandling. Vi har haft regeringens representanter till hjälp men det hjälpte tydligen inte. Jag kommer att driva den här frågan politiskt gentemot jordbruksministern, sa Jonny Jones (C), kommunfullmäktiges ordförande till tidningen i januari.
Sigtuna kommun fick i februari i år rätt i kammarätten mot Servera med att ställe högre djurskyddskrav än EU-lagstiftningen. Domen kan få konsekvenser för alla kommuners upphandling av mat.
Läs hela rapporten här.