×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Kommuner ställer högre matkrav

2012-03-20, Tidningenvision.se

Kommuner och landsting ställer högre krav än lagen säger när de köper in mat till förskolor, skolor och sjukhem. Det visar en ny undersökning som Miljöstyrningsrådet har gjort.

Enligt undersökningen har det i 83 procent av de offentliga upphandlingar som gjorts sedan sommaren 2010 funnits med miljökrav i någon form som går utöver de krav som lagen ställer. Motsvarande siffra var vid förra undersökningen, för fyra år sedan, 60 procent.

Ekologiskt utbud, bättre djurskydd och att det måste framgå om varorna innehåller något som är genmodifierat hör till de vanligaste kraven. Ekologiska krav har ställts i ungefär hälften av alla undersökta upphandlingar, djurskyddskrav i 55 procent och informationskrav på genmodifierat i 40 procent av upphandlingarna.

Flera kommuner har dock stött på problem när de ställt hårda krav på till exempel djurskydd i sina matupphandlingar. När kommunerna krävt att kött och mjölk ska produceras enligt svenska djurskyddsregler som är strängare än EU:s har besluten överklagats.

Rättviks kommun hamnade i en tvist med matjätten Servera gällande upphandling av mjölk, kött och ägg. Kommunen ställde högre krav än EU:s regler vilket Servera överklagade. Rättvik vann i förvaltningsdomstolen men förlorade i kammarrätten och tvingas nu göra om upphandlingen.

– Något är fel i lagstiftningen om offentlig upphandling. Vi har haft regeringens representanter till hjälp men det hjälpte tydligen inte. Jag kommer att driva den här frågan politiskt gentemot jordbruksministern, sa Jonny Jones (C), kommunfullmäktiges ordförande till tidningen i januari.

Sigtuna kommun fick i februari i år rätt i kammarätten mot Servera med att ställe högre djurskyddskrav än EU-lagstiftningen. Domen kan få konsekvenser för alla kommuners upphandling av mat.   

Läs hela rapporten här.

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum