Bytt är bytt i garderoben
2012-03-14, Tidningenvision.se
Vintage, second hand och re-design har gått från små källarbutiker till var mans hem. Nu kommer klädbytartrenden på bred front. Fair-facket Visionhakar såklart på
Fakta
• En svensk köper 15–20 kilo nya kläder och textilier varje år. Samtidigt slänger vi 8 kilo kläder/textilier i hushållssoporna varje år.
• Återanvändning kan spara in 97 procent av den energi som gått åt för att göra nya kläder.
• Till ett kilo kläder (ett par jeans, en topp och en kofta/tröja) sparar du även in cirka 8 000 liter vatten och 2,7 kilo kemikalier.
• Om alla svenskar skulle byta till sig ett kilo kläder per år i stället för att köpa nya plagg skulle vi spara:
25 000 ton kemikalier
500 miljoner badkar med vatten
El till 32 000 eluppvärmda villor.
Källor: Naturskyddsföreningen och Naturvårdsverket
Sanna Fransson och Hanna Svanström tar emot klädkassar på löpande band i Visions förbundshus i Stockholm. Om några dagar ska kläderna vara sorterade och upphängda på galgar på Visions första klädbytardag.
– Vi har varit på mindre klädbytardagar själva och tänkte att det här borde vi kunna göra i Fair Union-andan, säger Sanna Fransson, Fair Union-samordnare.
Alla som vill vara med på klädbytet lämnar in hela och rena kläder. Lämnar du fem plagg får du fem stämplar på ett kort som berättigar till lika många nya kläder.
– Eftersom det är första gången testar vi i lite mindre skala men vi har redan fått över 100 anmälningar på Facebook, säger Hanna Svanström, projektledare.
Några som har desto större rutin på klädbytararrangemang är Naturskyddsföreningen som den 21 april ordnar Sveriges största klädbytardag för andra gången. Då arrangeras klädbyten på massor av orter i landet samtidigt och året innan blev det succé.
– Jag tror att vi bara är i början av detta, intresset för klädbyten har ökat jättemycket i alla åldrar. Folk börjar inse att det kostar både pengar och miljöpåverkan att shoppa, säger Jessica Andréason, projektledare på Naturskyddsföreningen.
Att byta kläder är en konkret miljöhandling och det blir tydligt att man förlänger livslängden på sitt plagg när man ser någon annan nöjt gå hem med det. Många har garderoben full med kläder i gott skick som de aldrig använder.
– Du får ju på sätt och vis någon helt nytt för dig, även om någon annan använt det innan. Och så tror jag att klädbyten lockar för att det är en social gemensam aktivitet, säger Jessica Andréason.
Tillbaka till Visions förbundshus där det nu blivit dags för klädbytarkväll. Ett gäng unga tjejer har hängt på låset för att vara först in i lokalen och spana in godbitarna. När dörrarna öppnas rusar de fram till ställningen med klänningar och samlar vant på sig allt från prickiga vardagsklänningar till partyblåsor.
– Jag har gått på några liknande grejer innan och det här är en jättebra idé, säger Emilie Strindlund Westling, student.
Ett 50-tal personer botaniserar bland jeanshögar, smycken, damkavajer och träningskläder. Arrangörerna Sanna Fransson och Hanna Svanström tycker att kvällen blev bättre än de förväntat sig. De kläder som inte får följa med någon hem i kväll hämtas dagen efter av Stadsmissionen.