Brister i kommunernas medling för unga
2012-03-30, Tidningenvision.se
Kommunerna är skyldiga att erbjuda medling till unga personer som begår brott. Men Socialstyrelsen anser att det finns stora brister i systemet.
Sedan 2008 är kommunerna skyldiga att erbjuda medling mellan unga gärningsmän och brottsoffer. Kravet är att den som begått brottet är under 21 år och har erkänt. Avsikten är att gärningsmannen ska förstå brottets konsekvenser och att offret får bearbeta händelsen.
Socialstyrelsen har granskat kommunernas arbete med medling och kommit fram till att det är stora skillnader i avsatta resurser, samverkan och rutiner. Ett vanligt problem är att det saknas kvalitetssäkring och utbildning.
Dessutom bedömer två av tre kommuner att de inte får in ett rimligt antal ärenden till medlingsverksamheten. Även kommuner som har en uppbyggd organisation kring medling svarar att de får in alldeles för få eller inga ärenden alls.
– Polisen ska fråga unga lagöverträdare om medlingsverksamheten får ta kontakt, men det är inte alltid som polisen gör det. Det innebär att både gärningsman och brottsoffer går miste om möjligheten till medling, säger Socialstyrelsens enhetschef Mary Nilsson, i ett pressmeddelande.
Socialstyrelsens rapport visar att 96 procent av kommunerna erbjuder medling i någon form. Det vanligaste brottet som har begåtts där det blivit medling är misshandel.