Anställda tvingades skatta för jobbresa
2012-03-28, Tidningenvision.se
Vision stämmer Kungsbacka kommun till Arbetsdomstolen. Facket tycker att kommunen ska ersätta kostnaderna för sju medlemmar som tvingade betala skatt för att de följde med på en obligatorisk tjänstresa till Budapest.
I augusti 2007 åkte 156 anställda vid en gymnasieskola i Kungsbacka på en tjänsteresa till Budapest i Ungern. På resan skulle deltagarna bland annat jobba med policydokument, skriva om skolans trivselregler och göra ett antal kulturaktiviteter.
Efter hemkomsten granskade kommunens revisorer resan och konstaterade att det var oklart om resan var skattepliktig eller inte. När Skatteverket gjorde en granskning kom man fram till att programmet för resan inte innehöll tillräckligt mycket arbete och att den därför skulle förmånsbeskattas med nästan 2 000 kronor per person.
Flera fackförbund har förhandlat med kommunen för att få arbetsgivaren att ersätta de anställda som tvingats betala skatt för resan, men utan resultat. Nu stämmer Vision, Lärarnas Riksförbund och Akademikerförbundet SSR kommunen till AD.
–Man ska inte behöva betala för att jobba. De har beordrats iväg på en tjänsteresa, sedan när de kom hem säger Skatteverket att de har varit på en nöjesresa, säger Åsa Tillberg, jurist på Vision.
Åsa Tillberg tycker det är orimligt att de anställda ska hålla koll på om en resa kan förmånsbeskattas i efterhand. Det tycker hon är arbetsgivarens ansvar.
–En stor arbetsgivare som en kommun vet väl hur sånt här går till, säger hon.
En av dem som tvingats betala skatt för tjänsteresan är IT-pedagogen Mats Nermark. Han tycker det är olyckligt att det gått så långt att facket måste stämma kommunen till Arbetsdomstolen. Men han tycker att kommunen har gjort fel.
–En arbetsgivare ska inte beordra sina anställda att göra något som de senare kan bli straffade för. Vi vill ha kompensation för de utgifter vi har fått, säger han.
Kommunen och facken är helt överens om att resan var en tjänsteresa. Men Vision anser att det var arbetsgivaren som gjorde fel när man inte skrev ett ordentligt program. Mats Nermark tycker att arbetsgivaren borde ta på sig skulden i stället för att skjuta över hela ansvaret på de anställda.
–Borde vi ha insett att det var fel och sagt till chefen att vi inte skulle åka med för att det inte var rätt skattetekniskt? Det ska man ju inte behöva hålla reda på som anställd, säger Mats Nermark.
Kommunens personalchef Camilla Rehnman har jobbat i kommunen i ett år och säger att hon inte är insatt i ärendet.
–Jag måste ta del av stämningen innan jag kan ta ställning till den, säger hon.
I sin stämning till Arbetsdomstolen yrkar Vision på att medlemmarna ska få 2 600 kronor var för sina skattekostnader och ytterligare 10 000 kronor vardera för att kommunen har brutit mot kollektivavtalet. Dessutom kräver Vision ett skadestånd på 75 000 kronor till förbundet.