×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Här kan de vara sig själva

2012-05-07, Tidningenvision.se

En resväska fylld med nostalgi. Det packar anhörigkonsulenten Anna-Karin Nilsson med sig när hon åker till byarna utanför Gällivare. I byastugan kan de som vårdar en släkting få en stunds avlösning.

Det är tur att byn är liten. I en större stad skulle ingen ha känt igen mannen som vandrade längs vägen. Men nu befinner vi oss i Ullatti med 280 invånare. Alla känner Magnus Lennelöv, bygdens före detta bensinmacksägare och dragspelsvirtuos.

– Telefonsvararen blinkade frenetiskt när jag kom hem från PRO-mötet den gången. Oj, vad många som hade sett honom och ville larma mig. Jag kan inte lämna honom längre, för då rymmer han, berättar Sunette Lennelöv som är Magnus fru.

Hon sitter på en stol inne i Ullattis byastuga och blir klippt av den lokala frisören. I rummet bredvid hörs en mörk och en ljus röst som tillsammans sjunger en visa på finska: ”Flickan tar sin mor i kjolen. Modern hon är blind…”

Det är Magnus Lennelöv och kommunens anhörigkonsulent Anna-Karin Nilsson. De andra kaffegästerna runt bordet applåderar entusiastiskt.

– Det är den enda sång han fortfarande kan. Dragspel har han glömt hur man spelar, säger Sunette Lennelöv uppgivet och böjer på nacken för att frisören ska komma åt.

Anna-Karin Nilsson har arbetat som anhörigkonsulent i Gällivare kommun sedan 2007. Sedan tre år är det lag på att kommunerna måste ge stöd till anhöriga som tar hand om närstående som är långvarigt sjuk, äldre eller har funktionshinder. Åtta gånger per år anordnar hon så kallad Öppen gästis i byar som Ullatti och Hackas.

– Kollegan innan mig startade anhörigstöd på landsbygden redan innan lagen kom. Men vissa byar har det inte varit några besökare i, så där har jag lagt ner.

Hennes största utmaning är att få anhörigvårdare att ta emot den hjälp hon erbjuder. Tanken med Öppen gästis är att de anhöriga ska kunna lämna in den de vårdar, kanske
för att uträtta något ärende eller bara få en stunds lugn och ro. Eller som Sunette: en klippning eller permanent.

– Det är inte lätt att förmå de anhöriga att inte känna dåligt samvete för att lämna den de vårdar här hos mig och själva få göra något.

Denna dag har Öppen gästis lockat en brokig skara människor. En del passar inte in i anhörigvårdar-mallen men är välkomna ändå. Ju fler desto trevligare, resonerar Anna-Karin Nilsson som bjuder på kaffe och bullar.

– Jag har annonserat under hela året. Kanske är det svårt att inse att man är en anhörig, säger hon apropå den dåliga uppslutningen.

I Sverige finns 83 000 anhörigvårdare. Ofta är det äldre som vårdar make eller maka.

– Här på landsbygden blir de ganska isolerade, det är inte lätt att ta sig till samhället. Man kämpar på väldigt, väldigt länge – det är den mentaliteten som finns här. Det tar jätte­lång tid innan man söker hjälp, i princip dröjer det tills man är helt slutkörd. Vi försöker nå de anhöriga i ett tidigare skede. Ett besök på Öppen gästis kan vara ett första steg till att våga söka längre avlastning på ett korttidsboende.

En av besökarna är Åke Nilsson, som bor i närheten på boende med integrerad hemtjänst. Han pekar entusiastiskt på väggarnas svartvita fotografier och berättar på en blandning av svenska och finska om höstslåtter och offerstenar. Då, på 40-talet, bodde det tre gånger så många i Ullatti.

Anna-Karin Nilsson är själv född i grannbyn Vettesjärvi och har liksom många andra finskan som förstaspråk.

– Det är väldigt värdefullt för mig att kunna språket. Alla här är tvåspråkiga, men när man råkar ut för en stroke eller får en dementsjukdom så faller många tillbaka till barndomsspråket.

Gamla tider och nostalgiska tillbakablickar är en viktig del i Anna-Karin Nilssons jobb. Hon har med sig en så kallad Öppen gästis-väska fylld med böcker, filmer och skivor. Albert och Herbert, en bok om den svenska schlagern och bilder från bygden triggar igång minnet och samtalet.

I en laptop rullar en film om Sarek. Renarna fyller skärmen och dramatisk fjälljojk strömmar ur högtalarna.

– Visst är det vackert. Jag tycker om sådant här. En kalv som springer, det är mycket vackert, säger Magnus Lennelöv och pekar på renarna.

Resten av sin arbetstid delar Anna-Karin Nilsson mellan att jobba på anhörigcentret inne i Gällivare och att göra hembesök till invånare som är 80 år och äldre. Hon ägnar också mycket tid åt att informera på sjukhus och vårdcentraler och diskutera bemötande med personal inom socialtjänsten.

– Att socialtjänsten ser och bekräftar anhörigvårdaren är jätteviktigt. De måste betrakta den anhöriga som en viktig resurs. Han eller hon är expert på den vårdade.

Nyligen startade hon och kollegan en anhörigkör. Varje tisdagskväll kan anhörigvårdare släppa allt ansvar och helhjärtat gå in för att sjunga Taube, Gärdestad och afrikanska sånger.

– Det är befriande att få sjunga. Det är svårt att nå dem som är yngre och vårdar funktionshindrade i familjen. Kören kan vara ett sätt. Det som gör det här jobbet så roligt är att man får frihet att själv lägga upp arbetet. Vi har inga ramar och riktlinjer, mer än att stödet ska ges individuellt och flexibelt. Det finns stort utrymme för den egna kreativiteten.

6 oktober på internationella anhörigdagen anordnade Gällivares anhörigkonsulenter en må bra-dag. Massage och musikkafé stod på schemat och de anhöriga fick lära sig avslappningsövningar.

– Jag önskar att jag kunde utveckla stödet och anordna fler må bra-aktiviteter. Jag frågade nyligen en anhörig om hon ville gå med i en anhöriggrupp. Hon sa: ”jag har inget behov av det, jag vill koppla av, koppla bort”. Jag önskar jag kunde erbjuda spa-resor. De har stort behov att bli ompysslade. n

 

Karin Warne

karin.warne@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Tipsa oss!

Vad vill du läsa om i Tidningen Vision? Kontakta oss på redaktionen.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb