×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

De söker nya jobb i protest mot låg lön

2012-05-02, Tidningenvision.se

Lönerna i Norrköpings kommun ligger långt under medel. Ett 60-tal tjänstemän har fått nog. Nu har de anmält sig till arbetsförmedlingen i protest.

Det är nog inte varje dag arbetsförmedlingens kontor i Norrköping får besök av ett 30-tal biståndshandläggare, de flesta med fast anställning och som dessutom gillar sina jobb. Men för snart två veckor sedan fick handläggarna nog och anmälde sig som arbetssökande.

– Vi kände att vi behövde göra något. Vi är väldigt underbetalda och trots att vi skrivit en rapport och haft möte med personalkontoret har vi inte fått någon respons, säger Marita Fohlin, biståndshandläggare och skyddsombud i Vision.

Deras arbetsförmedlingsbesök gav ringar på vattnet. Dagen efter anmälde sig även ett 30-tal socialsekreterare i kommunen som jobbsökande hos arbetsförmedlingen.

Marita Fohlin tjänar 21 825 kronor. Medianlönen för hennes yrke är 26 820 kronor.

Tillsammans med några kolleger har hon skrivit en rapport där de framhäver bistånds- och LSS-handläggarnas stora ansvarsområden. De kräver också att alla ska få minst 25 000 kronor i lön.

– Vi har kollat på lönerna i närliggande städer och där ligger lönen för ett likvärdigt arbete mycket högre. Men i Norr­köpings kommun betyder inte 3,5 års högskolestudier mycket.

Marita Fohlin säger att ett 20-tal personer har slutat på vård- och omsorgskontoret de senaste två åren.

– Lönen har en del i det. På rasterna pratar folk om att de söker andra jobb delvis på grund av den låga lönen.

Om du skulle få ett jobb med bättre lön nu, skulle du ta det?

– Ja absolut.

Pernilla Thunander, verksamhetschef för myndighetsutövning på vård- och omsorgskontoret, blev inte förvånad över arbetsförmedlingskuppen.

– Jag var förvarnad. Vi har arbetat med den här lönefrågan länge. Jag tycker att det är ett problem att de kvinnliga akademikerlönerna är så låga. Tyvärr är det inte bara den här gruppen som ligger lågt lönemässigt inom kommunen, säger hon.

Hon säger att eftersom problemet är så utbrett i kommunen har hon svårt att göra något åt det.

– Det pågår ett aktivt arbetet. Men eftersom det är fler chefer som står inför samma problem tycker jag att det är en politisk och kommunkoncernekonomisk fråga också.

Hon tycker inte att det stämmer att ett 20-tal personer slutat på grund av den dåliga lönen, utan att det har helt andra anledningar. Däremot säger hon att det är svårt att rekrytera kompetent personal när ingångslönen är så låg.

Vad skulle hända om alla handläggare som anmält sig till arbetsförmedlingen fick nya jobb?

– Det skulle inte gå att rekrytera så många nya. Då skulle de medborgare som behöver hjälp inte få det.

Artiklar

Till arkivet

Tipsa oss!

Vad vill du läsa om i Tidningen Vision? Kontakta oss på redaktionen.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb