Det är nog inte varje dag arbetsförmedlingens kontor i Norrköping får besök av ett 30-tal biståndshandläggare, de flesta med fast anställning och som dessutom gillar sina jobb. Men för snart två veckor sedan fick handläggarna nog och anmälde sig som arbetssökande.
– Vi kände att vi behövde göra något. Vi är väldigt underbetalda och trots att vi skrivit en rapport och haft möte med personalkontoret har vi inte fått någon respons, säger Marita Fohlin, biståndshandläggare och skyddsombud i Vision.
Deras arbetsförmedlingsbesök gav ringar på vattnet. Dagen efter anmälde sig även ett 30-tal socialsekreterare i kommunen som jobbsökande hos arbetsförmedlingen.
Marita Fohlin tjänar 21 825 kronor. Medianlönen för hennes yrke är 26 820 kronor.
Tillsammans med några kolleger har hon skrivit en rapport där de framhäver bistånds- och LSS-handläggarnas stora ansvarsområden. De kräver också att alla ska få minst 25 000 kronor i lön.
– Vi har kollat på lönerna i närliggande städer och där ligger lönen för ett likvärdigt arbete mycket högre. Men i Norrköpings kommun betyder inte 3,5 års högskolestudier mycket.
Marita Fohlin säger att ett 20-tal personer har slutat på vård- och omsorgskontoret de senaste två åren.
– Lönen har en del i det. På rasterna pratar folk om att de söker andra jobb delvis på grund av den låga lönen.
Om du skulle få ett jobb med bättre lön nu, skulle du ta det?
– Ja absolut.
Pernilla Thunander, verksamhetschef för myndighetsutövning på vård- och omsorgskontoret, blev inte förvånad över arbetsförmedlingskuppen.
– Jag var förvarnad. Vi har arbetat med den här lönefrågan länge. Jag tycker att det är ett problem att de kvinnliga akademikerlönerna är så låga. Tyvärr är det inte bara den här gruppen som ligger lågt lönemässigt inom kommunen, säger hon.
Hon säger att eftersom problemet är så utbrett i kommunen har hon svårt att göra något åt det.
– Det pågår ett aktivt arbetet. Men eftersom det är fler chefer som står inför samma problem tycker jag att det är en politisk och kommunkoncernekonomisk fråga också.
Hon tycker inte att det stämmer att ett 20-tal personer slutat på grund av den dåliga lönen, utan att det har helt andra anledningar. Däremot säger hon att det är svårt att rekrytera kompetent personal när ingångslönen är så låg.
Vad skulle hända om alla handläggare som anmält sig till arbetsförmedlingen fick nya jobb?
– Det skulle inte gå att rekrytera så många nya. Då skulle de medborgare som behöver hjälp inte få det.