Allt fler kontroller i landstingen
2012-05-09, Tidningenvision.se
Landstingen kontrollerar allt oftare om personer de tänker anställa har begått några brott, trots att de inte har skyldighet att göra det.
Inom landstingen är arbetsgivaren bara skyldig att kontrollera personal som arbetar inom LSS-verksamheter för barn med funktionsnedsättning. Men vår undersökning visar att landstingen kontrollerar fler än de behöver.
56 procent av landstingen som svarat på frågan uppger att de begär in fler registerutdrag i dag än för tre år sedan. 44 procent begär in lika många som tidigare. Inget landsting begär in färre. Ökningen kan till viss del bero på att det blev lagkrav på att kontrollera dem som jobbar inom LSS-verksamhet för drygt ett år sedan.
Fem av landstingen svarar att de har valt bort personer på grund av registerutdrag som jobbsökande har visat upp.
Det flesta kontrollerna görs på personal inom psykiatrin och tvångsvården av missbrukare. Vissa landsting kontrollerar även chefer. Ett exempel är Västra Götalandsregionen. Men Niklas Sjöström, HR-strateg i Västra Götalandsregionen, säger att det ska ske med stor restriktivitet och bara inom verksamheter där det är nödvändigt av hänsyn till vårdtagare. Men han kan inte säga hur vanligt förekommande det är.
–Det får inte ske slentrianmässigt och man måste göra en värdering vid varje rekryteringstillfälle, säger han.
Det finns stark kritik mot att göra generella kontroller av arbetssökande. Den statliga utredningen Integritetsskydd i arbetslivet som lämnades till regeringen för ett par år sedan föreslår att det ska bli förbjudet för arbetsgivare att begära att arbetssökande ska visa upp registerutdrag.
Visions jurist Daniel Falk, som satt med i TCO:s remissgrupp till utredningen, anser att kravet att visa upp registerutdrag är en stark kränkning av integriteten.
–Det här är sekretessbelagda och väldigt känsliga uppgifter som inte ska komma ut. Om arbetsgivaren får se de här uppgifterna vet man ju inte vart de tar vägen i slutänden, säger han.