×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Allt fler kontroller i landstingen

2012-05-09, Tidningenvision.se

Landstingen kontrollerar allt oftare om personer de tänker anställa har begått några brott, trots att de inte har skyldighet att göra det.

Inom landstingen är arbetsgivaren bara skyldig att kontrollera personal som arbetar inom LSS-verksamheter för barn med funktionsnedsättning. Men vår undersökning visar att landstingen kontrollerar fler än de behöver.

56 procent av landstingen som svarat på frågan uppger att de begär in fler registerutdrag i dag än för tre år sedan. 44 procent begär in lika många som tidigare. Inget landsting begär in färre. Ökningen kan till viss del bero på att det blev lagkrav på att kontrollera dem som jobbar inom LSS-verksamhet för drygt ett år sedan.

Fem av landstingen svarar att de har valt bort personer på grund av registerutdrag som jobbsökande har visat upp.

Det flesta kontrollerna görs på personal inom psykiatrin och tvångsvården av missbrukare. Vissa landsting kontrollerar även chefer. Ett exempel är Västra Götalandsregionen. Men Niklas Sjöström, HR-strateg i Västra Götalandsregionen, säger att det ska ske med stor restriktivitet och bara inom verksamheter där det är nödvändigt av hänsyn till vårdtagare. Men han kan inte säga hur vanligt förekommande det är.

–Det får inte ske slentrianmässigt och man måste göra en värdering vid varje rekryteringstillfälle, säger han.

Det finns stark kritik mot att göra generella kontroller av arbetssökande. Den statliga utredningen Integritetsskydd i arbetslivet som lämnades till regeringen för ett par år sedan föreslår att det ska bli förbjudet för arbetsgivare att begära att arbetssökande ska visa upp registerutdrag.

Visions jurist Daniel Falk, som satt med i TCO:s remissgrupp till utredningen, anser att kravet att visa upp registerutdrag är en stark kränkning av integriteten.

–Det här är sekretessbelagda och väldigt känsliga uppgifter som inte ska komma ut. Om arbetsgivaren får se de här uppgifterna vet man ju inte vart de tar vägen i slutänden, säger han.

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Foto: Privat.

Vad säger patienterna om att du är med på ronden?

Fem frågor till Kim Björn medicinsk sekreterare i Norrtälje sjukhus, avdelning 3 (kirurgen).  2019-08-19

Foto: Mostphotos

Onödig oro över e-journaler

E-journaler kommer att innebära ökad arbetsbelastning. Det befarade många läkare inför lanseringen för några år sedan. Men ny forskning visar att det inte alls blev så.  2019-08-19

Medicinska sekreteraren Vanja Kronlund handleder Lina Langebro och Klara Persson. Foto: André de Loisted

Öppnar för fler praktikanter

Utan fler praktikplatser kan utbildningarna för ­medicinska sekreterare inte växa. Men många ­arbetsgivare saknar både handledare och fysiskt ­utrymme. Skånes universitetssjukhus har infört en ny modell för att lösa problemet.  2019-08-19

Amanda Hansson Veronica Johansson, Josefine Carlsson och Erik Hellstrand-Junhem är missnöjda med de löner som erbjuds. Foto: Marlin Johansson

Studenter kräver högre löner

”Orimligt låga”. Så beskriver studenterna som går den tvååriga utbildningen till vårdadministratör i Region Jönköpings län de löner de erbjuds under sommaren i väntan på att nästa termin ska börja.  2019-08-19

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb