×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Satsning på jobb i stället för bidrag

2012-06-01, Tidningenvision.se

Kommunala insatser för att hjälpa socialbidragstagare att få jobb får kritik från forskarhåll. Men i Södertälje slår man tillbaka. Att låta bli är både förkastligt och dyrt.

Varje år lägger kommunerna miljontals kronor på insatser som ska hjälpa socialbidragstagare att få jobb. Men ingen vet egentligen om insatserna har någon effekt, visar ny forskning från Uppsala universitet.

– Den stora slutsatsen är att vi vet väldigt lite om effekten av insatserna. Det finns ingen systematisk dokumentation. Det är problematiskt eftersom det är skattepengar det handlar om, säger forskaren Katarina Thorén, som just sammanställt forskning på området för riksdagens räkning.

Ett annat problem är att det uppstår en tudelning av de arbetssökande. Studier visar att den grupp som har rätt till a-kassa får mer hjälp av
arbetsförmedlingen och den som inte har det som får hjälp av kommunen.

– Det finns inga tydliga riktlinjer om vem som ska hamna var, säger Katarina Thorén.

Sedan tidigare vet man att 85 procent av alla kommuner har någon typ av insatser för gruppen i fråga, att kostnaden för dem uppgår till 3 miljarder kronor per år och att 4 000 personer jobbar med dessa insatser.

En av dem är Anna Flink, chef och projektledare i Södertälje kommun. Just nu håller hon på att dra
i gång projektet F50 där man jobbar på ett nytt sätt med att få social-bidragstagare i jobb.

– Vi vänder på perspektivet och frågar vilket behov av kompetens som arbetsgivarna har, inte vad deltagarna helst vill jobba med.

Det kan vara så att arbetsgivarna säger att de har behov av personal med en viss typ av utbildning. Då kan kommunen till exempel gå in och stötta upp med den utbildningen, förklarar Anna Flink. Målet är att 50 procent av de 1 200 deltagarna ska ha skaffat sig en egen försörjning om ett år. Hon tycker att det vore bra med mer uppföljning och att det inte är någon självklarhet att kommunen ska stå för insatserna.

– Tänk om det vore så bra att arbetsförmedlingen hann med, men så är det ju inte.

Besim Aho (S), ordförande i arbetslivsnämnden i Södertälje, håller med.

– Jag påstår inte att det är vi som är mest lämpade att hålla i de här insatserna. Om arbetsförmedlingen tog sitt ansvar för den här gruppen skulle vi inte behöva göra det, säger Besim Aho.

Han menar att alternativet – att låta bli – vore förödande.

– Vi har inte råd att låta bli. I så fall skulle kostnaden för försörjningsstöd bli så stor att vi inte skulle klara våra lagstadgade insatser.

Sara Jonerin

sara.jonerin@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum