– Vi vill ha kvar tidningen och var inte överens med arbetsgivaren men nu låter de tidningen leva kvar under 2012, säger Stefan Polteg på Vision i Landstinget i Kalmar län.
Tidningen Nerven har gått ut till alla anställda i landstinget fem gånger om året. Tidningens uppgift är att på ett oberoende och journalistiskt sätt spegla aktuella händelser i landstinget, både positiva och negativa.
Men under våren har dess existens varit hotad. Landstingsledningen vill satsa mer på intranätet och säger att den dåliga ekonomin gör att pengarna inte räcker till en papperstidning. Kommunikationsdirektören Anna Strömblads förslag var därför att lägga ned tidningen.
– Vi har fått kritik mot intranätet för att det inte motsvarar medarbetarnas förväntningar och att det är svårt att hitta information. Därför måste vi göra en satsning på det. Mitt förslag var att vi skulle omdisponera resurserna från personaltidningen till intranätet, säger hon.
Det finns ännu inget formellt beslut om att papperstidningen ska få vara kvar. Anna Strömblad vill inte uttala sig om tidningens framtid med hänvisning till att samtalen med facken pågår. Men flera källor uppger att tidningen ska få vara kvar i någon form, till att börja med året ut.
Cecilia Kilander, redaktör för Nerven, är glad över att papperstidningen inte läggs ned. Hon tycker det är viktigt att personalen har en egen tidning. Hon hänvisar också till en undersökning landstinget gjort som visar att nästan åtta av tio alltid läser tidningen.
– Jag har fått jättemånga mejl och reaktioner. Det främsta skälet till att de anställda vill ha kvar tidningen är att den är oberoende. Samtliga är oroliga för att det bara ska bli ledningsstyrd information, säger hon.
Cecilia Kilander säger också att det är värdefullt för personalen att få hem sin tidning i brevlådan. Många anställda har det stressigt
på jobbet och hinner inte sitta och läsa mer än det allra nödvändigaste på intranätet på arbetstid. Alla har inte heller tillgång till egna datorer.
Att tidningen Nerven hotas av nedläggning är ingen unik händelse. Allt fler landsting använder intranätet för att sprida personalinformation i stället för genom journalistiska papperstidningar.
Nyligen lade Västmanlands läns landsting ned sin personaltidning. Andra som lagt ned tidningar är Stockholm, Östergötland, Jämtland och Halland.
Birgitta Fredén, ordförande för Journalistförbundets OJ-distrikt som organiserar offentligt anställda journalister, kan inte med säkerhet säga hur trenden ser ut för landstingens personaltidningar. Men hon säger att kommuner, landsting och myndigheter i rask takt lägger ned journalistiska papperstidningar som riktar sig till allmänheten.
– Man vill inte ha tidningar där journalister tar med läsarnas synpunkter och granskar vad olika beslut betyder för allmänheten. De vill hellre göra webbtidningar som är megafoner och berättar att allt de gör är jättebra, säger Birgitta Fredén.
Lasse Nilsson
lasse.nilsson@vision.se, 08-789 64 90