"De tror sig vara odödliga på sitt jobb"
2012-06-13, Tidningenvision.se
Stoppa numret till din privata telefon i ett kuvert på jobbet som bara får öppnas i nödfall. Det är beteendevetaren Tomas Danielssons recept på att komma undan stressen från jobbet på semestern.
Tomas Danielsson är utbildad beteendevetare som föreläser och ger kurser om hur man förebygger stress i jobbet. Han menar att det är viktigt att skilja på att vara ständigt nåbar och att vara möjlig att få kontakt med på sin semester.
– En del är så dumma att de tror sig vara odödliga på sitt jobb och det är ett tecken på bristande ledarskap. Cheferna måste ha mod att gå före med att sätta gränserna.
Han tycker dock att det är bättre att kolla jobbmejlen lite snabbt under semestern än att gå runt och fundera på om det hänt något viktigt. Och besök gärna jobbet några dagar innan semestern är slut för att bota den värsta måndagsångesten när du börjar igen.
– I många jobb kan man stänga av helt, där det inte händer något när man är borta. En undersköterska på ett vårdhem har oftast en vikarie under semestern. Men en driftchef kanske har kontakter och kunskaper som är unika och svåra att få fram och då kan det vara bra att ta ett kort samtal.
Kroppen tar ungefär en vecka på sig att gå ner i varv och kroppen går oftast upp i varv när det närmar sig i slutet av semestern. Därför rekommenderar Tomas Danielsson att ha minst tre, gärna fyra, veckors sammanhängande ledighet. Men olika personer behöver olika lång semester.
– En person med familj kan behöva 5–6 veckor och skita i allt, medan en yngre och barnlös person, som ofta tar ledigt en fredag och åker på weekendresa, bygger en återhämtande mosaik under året och inte behöver någon lång ledighet. En 59-åring som känner sig trött och tycker att det känns långt till pensionen kan må jättebra av att vara på sitt torp och fixa i sex veckor, säger Tomas Danielsson.
Johanni Sandén