×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Välfärdssektorn växer - tekniker blir högvilt

2012-01-23, Tidningenvision.se

Välfärssektorn kommer att behöva rekrytera 42 000 nya medarbetare om året fram till 2019. Ingenjörer, tekniker och bygglovshandläggare tillhör de mest eftersökta.

– Vi har gott om jobb. Välfärdssektorn är en framtidsbransch, säger Håkan Sörman, vd på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, som gjort en prognos över rekryteringsbehovet i kommuner, landsting och privata utförare av skola, vård och omsorg.

Stora pensionsavgångar samt ett ökat personalbehov, främst inom äldreomsorgen, innebär att 420 000 personer behöver anställas i sektorn under tioårperioden 2010-2019.

Mest nyanställningar behövs i socialtjänsten och äldreomsorgen, förskolan, skolan och vården. Men SKL lyfter också fram behovet av mindre yrkesgrupper. Till exempel behövs 7 000 nya ingenjörer, tekniker och handläggare inom samhällsbyggnad.

– Varken kommuner eller landsting har traditionellt setts som en arbetsmarknad för civilingenjörer. Det är en felsyn. Vi måste bli bättre på att marknadsföra jobben, säger Håkan Sörman, som bland annat vill ha mer praktikplatser i kommunerna och mer information till studenter på tekniska högskolor om yrkena i offentliga sektorn.

Och redan idag har kommunerna svårt att rekrytera vissa yrkesgrupper.

– Bygglovshandläggare, som är helt avgörande för att kommunerna ska kunna hantera ett ökat byggande, har blivit ett väldigt bristyrke, säger Håkan Sörman.

Orsaken är dels pensionsavgångar, dels den nya plan- och bygglagen, som trädde våren 2011. Lagen kräver kortare handläggningstider av bygglov och ökad kontroll av byggandet.

Karlskoga är en av de kommuner som förstärkt bygglovsenheten. I somras nyanställdes bygglovshandläggarna Jenny Westermark och Stina Vendel.

– Jag trivs jättebra med jobbet. Det är så varierat – jag får både sitta på kontorsrummet och grotta ner mig i lagar och bestämmelser och vara ute i verkligheten och träffa folk. Det händer nya saker varje dag¸ säger Jenny Westermark som är byggingenjör i grunden och bland annat har till uppgift att ta fram detaljplaner.

Hon är även nöjd med sin handläggarlön.

– Det är hyfsat betalt. Kommunen har börjat tänka mer och mer på att kunna konkurrera om arbetskraften och följer med ganska bra lönemässigt.

(artikeln är uppdaterad 2012.01.31)
 

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Tipsa oss!

Vad vill du läsa om i Tidningen Vision? Kontakta oss på redaktionen.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb