×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

På jakt efter sin historia

2012-01-24, Tidningenvision.se

Det var inte meningen att det skulle bli en bok. Leif GW Persson ville bara sätta sin uppväxt på pränt för att minnas och förstå den bättre. Nu har han utsetts till Årets författare av Tidningen Visions läsare för sin senaste storsäljare Gustavs grabb.

Fakta

Ålder: 66 år.

Yrke: Professor, författare, skribent i Expressen.

Familj: Gift med Kim, fyra egna barn, två bonusbarn och fyra barnbarn.

Bor: Gård i Sörmland och lägenhet i Solna.

Bästa TV-deckare: The Wire.

Samlar på: Italienska masker och käppar

Det är en mycket märklig syn. Det står jakttorn överallt efter grusvägen som slingrar sig mellan de ståtliga ekarna. På två kilometer har vi kört förbi 23 stycken. Det bor helt klart en jägare i närheten men jag måste ringa igen och fråga efter vägen.

– Vad håller du på med! Du har åkt för långt. Vänd och kör tillbaka, hej då.

Klick.

Dålig start. Jag har inte ens hittat fram till huset och Leif GW Persson verkar redan vara på dåligt humör.

Det gula stenhuset ligger intill ett stort gods utanför Gnesta. Isen har just lagt sig på sjön ett par hundra meter bort. Här bor Leif GW Persson på 400 kvadrat i två våningar. Huset, som är byggt i början av 1800-talet var en gång i tiden inspektorsbostad. Han arrenderar huset och jakten på livstid av godsägaren.

Nedsjunken i favoritfåtöljen i biblioteket med en ny snusprilla under läppen är irritationen som bortblåst. Glasögonen åker upp i pannan och ett leende sprider sig när han börjar prata om arbetet och jakten.

– Jag är här tre dagar i veckan och jagar en hel del. På höstarna kan det bli flera dagar i veckan, säger han.

Huset är starkt förknippat med boken Gustavs grabb och Leif GW Perssons liv. Här, i sitt arbetsrum på andra våningen, skrev han boken och här har han nått målet på klassresan som boken skildrar.

De vackra omgivningarna har lockat många kända och förmögna personer, flera av dem blir inbjudna på hans jakter. På de 2 100 hektaren finns älg, kronhjort, dovhjort, rådjur och vildsvin. Och jakttornen är naturligtvis hans eget verk.

– Ska man vara exakt är det 204 stycken och det är en ren säkerhetsåtgärd. När man jagar kan man ha en skyttekedja på 15 man. Står de i ett torn springer de inte omkring vilket de skulle göra annars, säger han.

Leif GW Perssons resa började 1945 i en tvåa på Tegeluddsvägen på Gärdet i Stockholm. Mamma var hemmafru och pappa byggnadsarbetare. Pappa var den stora idolen men med mamma var det mer komplicerat. Hon pratade ständigt om sina olika sjukdomar och åt massor av mediciner. Lilla Leif fick klara sig på egen hand och var ständigt orolig för att mamma skulle dö.

När han var elva år råkade pappa ut för en allvarlig olycka vid bygget av tunnelbanan men överlevde mirakulöst. Efter det blev Leif också orolig för att han skulle förlora sin enda trygghet i en ny olycka.

Familjen flyttade och Leif börjar i Norra latin, en skola där många elever kommer från överklassen. Det var då han på allvar började fundera på hur han skulle göra för att bli lika rik och fin som kompisarna.

– Intresset för pengar började tidigt, jag har svårt för folk som säger att pengar inte är intressant. Det är naturligtvis in i helvete praktiskt, speciellt om du har min läggning att återkommande hamna i konflikt med folk. Tänk så många som måste hålla käften för att inte riskera att förlora jobbet. Pengar är frihet, du slipper tänka på en massa saker, säger han.

Leif GW Persson pusslade ihop sin egen universitetsutbildning och pluggade matematik, statistik, kriminalsociologi, socialekologi och juridik. Han skulle bli brottsforskare. Inom ett par år jobbade han som lärare på universitetet, konsult på Statistiska centralbyrån och expert på Rikspolisstyrelsen. Karriären gick i expressfart. Snart satt han i samma korridor som rikspolischefen Carl Persson. Han kunde sitta i timmar i fikarummet och lyssna på legendariska mordutredare.

– Grabbar i min generation var intresserade av Ture Sventon och Sherlock Holmes. Problemet med mig var att det aldrig gick över. Brott är intressant men jag har aldrig velat bli polis. Jag blev den vetenskapliga detektiven
i stället, jag hittade en perfekt nisch.

Leif GW Persson jobbade som en galning och gjorde succé med sina statistiska undersökningar. Vid 30 års ålder var han sakkunnig och expert i flera statliga utredningar.

Men historien tog en oväntad och drastisk vändning. Det gick rykten om att justitieministern Lennart Geijer gick till prostituerade. Leif GW Persson visste att Carl Persson hade lämnat ett brev med misstankarna till statsminister Olof Palme. Hösten 1977 ringde DN-journalisten Peter Bratt upp honom och frågade om brevet verkligen fanns. Leif GW Persson svarade ja.

Dagens Nyheter publicerade artikeln men alla, däribland statsminister Palme, dementerade att det fanns något brev. Tidningen tvingades backa och be om ursäkt. Leif GW Persson utpekades som källan och fick sparken. Han åkte till sin jaktstuga för att skjuta sig.

– Det var så djävla orättvist. Käften gick före mitt förstånd och i det ögonblicket stod det klart att jag inte skulle bli statsråd vilket jag annars säkert hade blivit. Men med facit i hand var det ju inte det jag ville bli heller.

Men Leif GW Persson reste sig och började skriva deckare. Motivet var hämnd och ett sätt att känna pengar till familjens uppehälle. Debuten Grisfesten, där bland annat en minister går till prostituerade, blev en jättesuccé. Sedan dess har hans böcker sålt i miljontals exemplar. Flera har dessutom blivit film och dragit in massor med pengar.

13 år efter Geijer-affären var han välkommen tillbaka och blev professor på Rikspolisstyrelsen.

– Just nu går vi igenom samtliga gamla mord och ser om det är några som vi ska göra omtag på. Flera av dem har vi tagit upp i teve. Det är ett bra sätt att väcka folks minnesbilder, det finns alltid någon därute som vet något.

Jobbet med Gustavs grabb började med att barnen ville veta mer om hans uppväxt. En annan anledning till att han började skriva ned sina minnen var att han ville analysera sitt liv. Bonniers tryckte på om en ny deckare men Leif GW Persson kände ingen lust. När förlaget frågade om han inte kunde skriva om sitt liv nappade han. Boken tog två, tre månader att skriva.

En annan viktig förutsättning för att han skulle kunna skriva boken var att mamma var död. Gustav grabb är en bitter skildring av deras relation.

– Hon tog tryggheten ifrån mig. Det värsta har jag lagt åt sidan, det är vissa saker som jag inte fixar att prata om. Jag har skitsvårt för föräldrar som läser sina barns dagböcker i smyg men min morsa var elva resor värre, hon gillrade en fälla. Hade jag varit en illbatting så att polisen hade kommit hemsläpande med mig en gång i veckan hade jag kunna förstå det. Men så var det ju inte, jag var duktig. Det kanske var där skon klämde, jag fick det hon aldrig fick.

Förstår du dig själv bättre efter att du har skrivit boken?

– Jag trodde att jag skulle göra det och kanske må bättre också, men nej, det har inte hänt något särskilt. Jag mår ungefär som förut men ungarna vill inte prata om boken. Den kommer för nära, säger de. De har nog inte förstått hur illa jag har mått egentligen för jag har ju hållit masken.

Leif GW Persson har talat öppet om sitt alkoholmissbruk. Han dricker periodvis för att dämpa sin ångest som han tror kommer från sin otrygga uppväxt.

– Jag krökar på ett konstigt sätt. Klockan 24 på nyårsafton ställer jag ifrån mig glaset och håller upp i sex månader. Men sen börjar jag igen. Så har det varit sedan i mitten av 80-talet. Det är nog det som har gjort att jag har överlevt.

Hur känns det att den här boken säljer lika bra som dina deckare?

– Det känns konstigt, det känns lite udda att vara folkkär, en Lill-Babs i byxor. Men det är skittrevligt. Det kan inte bli bättre än när folk i min egen ålder kommer fram och kramar om mig och säger att de tycker boken är bra och att det är tur att jag finns. Då blir jag jävligt generad och det är ju ett sundhetstecken.

Om man med en klassresa menar att gå från enkla förhållanden till att bli rik har Leif GW Persson definitivt lyckats. Men han tycker inte att han har blivit en överklassperson.

– Haken är att jag inte är hemma någonstans. När jag åker hem till släkten drar de ut stolen när jag kommer. Du har lämnat något som du inte kan återvända till och så har du hamnat där du egentligen inte hör hemma.

Hur märker du det?

– Jag älskar ju till exempel att prata om mina pengar, även fast de jag talar med har tio gånger så mycket. De fattar ju inte vad jag sitter och tjatar om men jag är ju så glad för mina pengar.

Leif GW Persson tror att resan till överklassen tar minst en generation. Som exempel nämner han sina egna barn.

– Jag känner ett främlingskap inför dem också. De är så jävla trevliga och jag brukar undra hur de orkar hålla på.

I mars fyller Leif GW Persson 67 och tvingas gå i pension. Men mer tid till jakt och skrivande är inget han ser fram emot.

– Det är ett fenomenalt jobb jag har och det tycker Rikspolisstyrelsen att jag ska sluta med. Förmodligen kan de inte bärga sig till den dagen. De kommer att käka gräddtårta hela veckan, skrockar han.

– Men om det är någon gammal kompis som ber mig komma över och kika på något fall blir det naturligtvis svårt att hålla emot.

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Tipsa oss!

Vad vill du läsa om i Tidningen Vision? Kontakta oss på redaktionen.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb