Nytt nätverk ska lyfta tolkfrågor
2012-01-30, Tidningenvision.se
Pressen på tolkarna har ökat på senare år. För att förbättra villkoren startar Vision ett yrkesnätverk för teckenspråks- och dövblindtolkar.
Tina Karlsson och Linda Eriksson arbetar som tolkar i Örebro läns landsting. De har tagit initiativ till det nya nätverket, som kommer att drivas i Visions regi. Syftet är att förbättra löneutveckling, arbetsmiljö och yrkesvillkor.
–Vårt yrke har gått från att vara ett hyfsat betalt arbete till ett dåligt betalt arbete. Villkoren blir allt sämre, säger Tina Karlsson.
Tidigare har det varit praxis att en heltidsanställd teckenspråks- och dövblindtolk ska tolka max 20 timmar i veckan. Resten av arbetstiden ska kunna läggas på förberedelser och resor till stället där man ska tolka.
–Nu förväntas vi jobba allt fler timmar. Vi måste ha tid att förbereda oss. Om jag till exempel ska tolka på ett läkarkonvent där många facktermer används så måste jag ha tid att sätta mig in i ämnet och lära mig termerna.
De som arbetar som teckenspråkstolkar och dövblindtolkar har olika typer av anställningsförhållanden. En del landsting, som Örebro, har fortfarande kvar sina egna tolkar, medan andra, till exempel Stockholms läns landsting, köper in alla tolktjänster från privata bolag och frilansare.
–Det är priset som styr allt och priset har sjunkit. Därför måste man tolka fler timmar än tidigare.
Det nya nätverket har sin första träff i Örebro den 13–14 februari.
–Vi vill få till yrkesvillkor, en ram för hur många timmar vi kan jobba och hur mycket förberedelsetid vi behöver. Dessutom vill vi kunna diskutera och ge synpunkter på till exempel tolktjänstutredningen. Det finns mycket vi kan jobba med, säger Tina Karlsson.
Tanken är att nätverket ska bestå av en representant från varje landsting och region, förutom Örebro läns landsting som har Sveriges största tolkcentral och därför ska ha två representante