×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Nytt nätverk ska lyfta tolkfrågor

2012-01-30, Tidningenvision.se

Pressen på tolkarna har ökat på senare år. För att förbättra villkoren startar Vision ett yrkesnätverk för teckenspråks- och dövblindtolkar.

Tina Karlsson och Linda Eriksson arbetar som tolkar i Örebro läns landsting. De har tagit initiativ till det nya nätverket, som kommer att drivas i Visions regi. Syftet är att förbättra löneutveckling, arbetsmiljö och yrkesvillkor.

–Vårt yrke har gått från att vara ett hyfsat betalt arbete till ett dåligt betalt arbete. Villkoren blir allt sämre, säger Tina Karlsson.

Tidigare har det varit praxis att en heltidsanställd teckenspråks- och dövblindtolk ska tolka max 20 timmar i veckan. Resten av arbetstiden ska kunna läggas på förberedelser och resor till stället där man ska tolka.

–Nu förväntas vi jobba allt fler timmar. Vi måste ha tid att förbereda oss. Om jag till exempel ska tolka på ett läkarkonvent där många facktermer används så måste jag ha tid att sätta mig in i ämnet och lära mig termerna.

De som arbetar som teckenspråks­tolkar och dövblindtolkar har olika typer av anställningsförhållanden. En del landsting, som Örebro, har fortfarande kvar sina egna tolkar, medan andra, till exempel Stockholms läns landsting, köper in alla tolktjänster från privata bolag och frilansare.

–Det är priset som styr allt och priset har sjunkit. Därför måste man tolka fler timmar än tidigare.

Det nya nätverket har sin första träff i Örebro den 13–14 februari.

–Vi vill få till yrkesvillkor, en ram för hur många timmar vi kan jobba och hur mycket förberedelsetid vi behöver. Dessutom vill vi kunna diskutera och ge synpunkter på till exempel tolktjänstutredningen. Det finns mycket vi kan jobba med, säger Tina Karlsson.

Tanken är att nätverket ska bestå av en representant från varje landsting och region, förutom Örebro läns landsting som har Sveriges största tolkcentral och därför ska ha två representante

Karin Warne

karin.warne@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Tipsa oss!

Vad vill du läsa om i Tidningen Vision? Kontakta oss på redaktionen.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb